ne., 9. listopad 2014 13:27

Sametová revoluce má své počátky v Teplicích

17. listopadu si Češi připomenou 25. výročí od Sametové revoluce. Ta se odehrála na Národní třídě v Praze a protestujícím se tak podařilo svrhnout komunistický režim. Tepličtí občané ale vzpomínají na smogovou revoluci, která té sametové předcházela o šest dní.

Píše se listopadu roku 1989 a v severočeských Teplicích se smogová situace stává neúnosnou. Inverze, při kterých je vidět sotva na pár metrů, trvají nepřetržitě už několik týdnů. Proto se tehdy šestnáctiletý učeň Zbyněk Jindra alias Oněgin rozhodne zorganizovat proti situaci v Teplicích protest. Se svým kamarádem Davidem Krčmářem 8. listopadu vylepují po celých Teplicích letáky s výzvou, aby lidé přišli demonstrovat proti neúnosnému smogu, který navíc páchl sírou z nedalekých továren.

A 11. listopadu se lidé opravdu shromáždili. Sešli se na náměstí Zd. Nejedlého a bylo jich okolo osmi set. Měli sebou plakáty s hesly o zdravějším životním prostředí. Veřejná bezpečnost ten den ale ještě nezasahovala. První střety s VB začaly až o den později, kdy se sešlo už kolem tisícovky lidí.

Mezitím sestavují Jindra a Krčmářem petici s ekologickými požadavky. "Pokud by se stav životního prostředí v regionu neřešil, byli lidé rozhodnuti v demonstracích pokračovat," řekl serveru Aktuálně.cz historik Miroslav Vaněk. Komunisté ale třetí den protestů požadavkům demonstrantů vyhovují a slibují setkání o týden později na zimním stadionu. Tam už se ale nebudu řešit jen záležitosti ekologické, nýbrž i politické, protože se mezitím hlavním tématem stanou události v Praze při Sametové revoluci.

Foto: ceskatelevize.cz

 

Zobrazeno 1534 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste