ne., 1. únor 2015 23:48

Šantovka se změnila v hangár leteckých exponátů

Olomouc - Celý únor bude v Olomoucké Šantovce probíhat akce s názvem „S hlavou v oblacích“. Jedná se o výstavu exponátů z leteckého prostředí, včetně legendárního stíhacího letounu Mig-21.

 

Od neděle 1. února budou k vidění mnohé další unikátní kousky. Kromě nejslavnějších letadel výstava nabídne světově ojedinělé kokpity, letecké motory nebo pilotní školu. Pilotní škola umožní zájemcům vyzkoušet si na vlastní kůži pilotování stíhačky. K dispozici zde bude reálný simulátor letounu Mig-21 a gyrotrenažér pro simulaci stavu beztíže a dezorientace v prostoru. D - 4 Link Trainer je jeden z posledních tří dochovaných trenažérů pro 1. generaci britských proudových stíhačů na celém světě. Tento exponát má v dnešní době již nevyčíslitelnou hodnotu.

Prohlédnout si můžete také letecké motory. Z těch nejznámějších bude k vidění motor z cvičného letounu Aero L-39 Albatros nebo pístový motor slavného „Čmeláka“. Kromě nich bude představen také unikátní motor z vrtulníku Mi-8, který se zřítil roku 1977. Při tomto pádu zemřela Viera Husáková, tehdejší manželka československého prezidenta Gustava Husáka.

Aby byl návštěvníkům přehled úplný, je výstava doplněna o speciální výbavu postav z 1. a 2. světové války či současného pilota s protipřetlakovými kalhotami a přilbou se zaměřováním.

Akce probíhá od 1. do 28. února v nákupní galerii Šantovka.

 

Zdroj fotografie: www.galeriesantovka.cz

Zobrazeno 1929 krát
Naposledy upraveno: po., 2. únor 2015 09:24
Pro psaní komentářů se přihlaste