pá., 23. leden 2015 09:00

Saúdskoarabský král Abdalláh zemřel

Devadesátiletý saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd po několikatýdenní hospitalizaci v Rijádu podlehl zápalu plic. Nástupcem se stává jeho skoro osmdesátiletý bratr Salmán. Po smrti korunního prince Najífa ho v červnu 2012 Abdalláh jmenoval svým právoplatným následníkem. Informovala o tom saúdská státní televize.

 „Jeho Výsost Salmán ibn Abdal Azíz Saúd a všichni členové rodiny a národ truchlí za strážce dvou svatých mešit krále Abdalláha, který nás navždy opustil přesně v jednu hodinu ráno," znělo prohlášení saúdské státní televize, kterou citovala agentura Reuters.

Abdalláh, třináctý ze třiceti sedmi synů krále Abdal Azíze ibn Saúda, se narodil v srpnu roku 1924. Od roku 1962 působil jako velitel Národní gardy Saúdské Arábie, než roku 2005 začal vládnout po smrti svého nevlastního bratra Fahda. Za svůj život zplodil více než čtyřicet dětí s více než třiceti manželkami. Stihl také nastřádat majetek v hodnotě 348 miliard korun, díky čemuž se stal jedním z nejbohatších monarchů na světě.

V rámci konzervativních kruhů v království považovali Abdalláha jako reformátora. Od doby nástupu na trůn podnikl kroky směrem k širší svobodě a investoval část obrovského ropného bohatství země do vzdělání a infrastruktury. Odpor konzervativních skupin však brzdil jeho úsilí, což vedlo zejména ke zklamání mnoha žen toužících po větší nezávislosti.

Americký prezident Barack Obama vyjádřil svou soustrast a osobní sympatie v projevu, který zveřejnila agentura Reuters. „Jako vůdce byl vždy upřímný a měl odvahu stát si za svým přesvědčením, uvedl Obama ve svém prohlášení.„Jedním z těchto přesvědčení byla jeho stálá a vášnivá víra v důležitost americko-saúdského vztahu, stejně jako síla udržet stabilitu a bezpečí na Blízkém východě i mimo něj,“ dodal.

Britský premiér David Cameron podle BBC řekl, že Abdalláh zůstane v paměti všech pro jeho úsilí o mír a pro posílení porozumění mezi náboženstvími. 

 

Zdroj fotografie: ČTK/AP Brendan Smialowski

Zobrazeno 1631 krát
Naposledy upraveno: so., 24. leden 2015 21:55
Pro psaní komentářů se přihlaste