út., 9. prosinec 2014 00:16

Schola Gregoriana Pragensis rozezněla Pannu Marii Sněžnou starou muzikou

Olomouc – Profesionální předvedení gregoriánského chorálu nabídl minulý čtvrtek, 4. listopadu odpoledne David Eben a jeho sbor. V odpoledních hodinách přijeli navštívit moravskou metropoli a předat posluchačům hudební zážitek v podobě netradičního koncertu.

 

Radujte se, Pán je blízko. Tak zněl název velmi úzce zaměřeného adventního koncertu, který přijela Schola Gegoriana Pragensis předvést do kostela Panny Marie Sněžné. Tam si jejich vystoupení přišlo poslechnout na sto diváků. A měli možnost vyslechnout skladby z dob gregoriánského chorálu nebo raného období renesance. V dnešní době tedy díla často neznámá nebo nevyhledávaná.

Schola předvedla program rozdělený do tří celků, z nichž každý se dotýká doby adventní. Očekávání, radost, zvěstování. Pomyslné zastavení v předvánočním shonu si přišlo užít široké věkové rozpětí posluchačů. „Má to rozhodně svoje kouzlo, zvláště v době předvánoční,“ poznamenává Veronika, studentka Pedagogické Fakulty Univerzity Palackého. Stejně tak si koncert pochvalovali zástupci Moravsko-slezské křesťanské akademie a Vysokoškolského katolického hnutí Olomouc, pod jejichž jménem byla akce uspořádaná.

Diváci, kteří nestihli vystoupení Scholy Gregoriana Pragensis v Olomouci, však nemusí zoufat. Adventních koncertů se stejným názvem má těleso naplánováno hned několik. Nejbližší je plánovaný na 11. prosince v Táboře. Také v Praze, která je jejich domácím působištěm, se během tohoto a hlavně následujícího roku objeví hned několikrát. A pro svou autenticitu a jedinečnost projevu je skupina Davida Ebena zvána na nejrůznější festivaly a koncertní turné jak po Evropě, tak po celém světě.

 

Zdroj fotografie: www.google.cz

Zobrazeno 1720 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 22:09
Pro psaní komentářů se přihlaste