ne., 31. říjen 2021 00:16

Sjednocená maďarská opozice si vybrala nového lídra. Orbána se pokusí porazit starosta z maloměsta.

Péter Marki-Zay Péter Marki-Zay Zdroj: Zdroj:Reuters.com/Bernadett Szabo
Maďarští voliči rozhodli v primárkách o hlavním vyzyvateli Viktora Orbána. Nezávislý starosta asi čtyrycetitisícového města Hódmezővásárhely Péter Marki-Zay překvapivě porazil hlavní favority voleb v čele s primátorem Budapešti Karácsonym a levicovou europoslankyní Klarou Dobrev. Volby se uskuteční na jaře přístího roku.

Viktor Orbán vládne Maďarsku s přestávkou už 15 let. Země se od té doby stává méně a méně demokratickou. Svoboda tisku a médií se od roku 2010, kdy Orbánův Fidesz začal vládnout zhoršila natolik, že nevládní organizace Freedom house analyzující svobodu tisku ve Světě nepovažuje Maďarsko v tomto ohledu za svobodné. Práva sexuálních menšin se vytrácí, Evropská unie vede s Maďarskem nejeden spor. Přesto Fidesz vyhrává každé volby, kterých se účastní a opozice léta sháněla recept, jak konečně Orbánovu éru utnout.


Šest maďarských stran se nakonec rozhodlo jít „českým“ způsobem předvolebních koalic. Ze dvou zásadních důvodu však musela být vytvořena pouze 1 velká koalice. Za prvé se pro parlamentní volby v Maďarsku používá smíšený systém, kde volič volí jak z lokání kandidátky, tak z celorepublikové. Lokální kandidátku si můžeme představit například jako volby do našeho senátu, akorát jednokolové. Z toho důvodu chce opozice nasadit vždy proti kandidátovi Fideszu jen jednoho silného protivníka, který vzejde z veřejných primárek. Druhým důvodem je fakt, že preference Orbánova Fideszu se i po letech vládnutí pohybují kolem 50 procent. Fidesz má pod kontrolou média , straší méně vzdělané a venkovské voliče migrací, Evropskou unií, nebo Sorosem před kterými je podle nich může zachránit jenom Orbán.


Velkou koalici složily všechny relevantní strany v Maďarsku. Společně půjdou proti Orbánovi sociální demokraté, zelení, liberálové nebo třeba bývalí neofašisté z Jobbiku, kteří se ale posouvají více a více do politického středu.
Předvolební primárky měly za úkol vybrat z tého směsice stran demokraticky a transparentně člověka, kterého ocení jak voliči, tak i všechny strany koalice. Systém primárních voleb byl dvoukolový. V prvním kole, konaném od 18. do 28. září se rozhodlo o tom, kdo bude zastupovat koalici v jednomandátových obvodech, ale hlavně o tom, ktěří dva kandidáti na premiéra postoupí do kola druhého. Do něho se podle očekávání dostal primátor Budapešti Karácsony a manželka bývalého socialistického premiéra Gyurcsányho Klara Dobrev. Ještě před samotným druhým kolem však Karacsony odstoupil a podpořil kandidáta, který skončil v prvním kole třetí.


Tím byl již zmiňovaný Péter Marki-Zay. Podpora od populárního primátora Budapešti konzervnímu starostovi pomohla a v druhém kole primárek, konaných od 10. do 16. října Klaru Dobrev snadno porazil. Podle některých politologů může volba konzervativního katolíka, který se ale nebrání například svazkům homosexuálních párů pomoci opozici na Maďarském venkově, kde doposud opozice ztrácí.

Podle předvolebních průzkumů je šance jak vlády, tak opozice velmi vyrovnaná. Poslední průzkum agentury IDEA přisuzuje oběma blokům shodně 47 procent podpory.

Zobrazeno 543 krát
Naposledy upraveno: ne., 31. říjen 2021 17:55
Pro psaní komentářů se přihlaste