po., 30. březen 2015 17:59

Skauti pojedou reprezentovat Česko do Japonska. Ve staré škodovce

Stejně jako kdysi slavný novinář, skaut a cestovatel F. A. Elstner se chce i dvojice českých skautů, Jakub Pejcal (26) a Aleš Cahlík (23), vydat na konec světa. A to doslova. V dnes již legendárním voze Škoda 120L vyrazí o letních prázdninách z České republiky až do Japonska na celosvětové setkání skautů a skautek Jamboree. „Máme rádi bláznivé výzvy,“ tvrdí Aleš ze skautského střediska v Holešově.

Dvojice svou výpravou naváže na expedici do rumunského Banátu ze srpna loňského roku. Mladí cestovatelé věří, že jejich projekt pomůže propagaci skautingu a jeho myšlenek doma i v zahraničí. „Chceme ukázat světu schopnosti našich skautů a kvalitu českých výrobků,“ říká Jakub, jehož domácím střediskem jsou Divočáci v Jihlavě. „Proto bychom rádi spolupracovali s českými firmami, které náš nápad nadchne.“ Skautský projekt Japonskodovkou je neziskový a zaštiťuje jej organizace Junák - svaz skautů a skautek ČR.

 Cílem výpravy je dvoutýdenní skautské setkání Jamboree, které se letos koná od 28. července do 8. srpna v Jamaguči poblíž japonské Hirošimy. Jamboree pořádají skauti na různých místech světa již od roku 1920 pravidelně po čtyřech letech. Jeho posláním je především bořit mezi účastníky národnostní, kulturní, jazykové a náboženské překážky. Touto formou tak skauti celému světu ukazují naplnění základních myšlenek, na kterých skautské hnutí stojí.

V současné době oba pracují na opravách a přípravě expedičního vozu. „Škodovku jsme si vybrali z důvodu dostupnosti a konstrukční jednoduchosti. Tu jistě při případných opravách oceníme,“ shodují se oba cestovatelé.

Zobrazeno 1644 krát
Naposledy upraveno: ne., 5. duben 2015 18:08
Pro psaní komentářů se přihlaste