po., 7. prosinec 2020 23:02

Skautské centrum v Trnávce se dočká kýžené přestavby

Skauti si sami rekonstruují skautskou klubovnu Skauti si sami rekonstruují skautskou klubovnu Zdroj: webové stránky skautského oddílu
Trnávka - Skautské centrum v Trnávce, obci přibližně dvacet kilometrů od Ostravy, se dočká vysněné rekonstrukce. V obci Trnávka se už téměř třicet let náchází útočiště místní skautské organizace. Vzhledem k velmi nevyhovujícím podmínkám místního zázemí, kde se skauti pravidelně schází, se oddíl rozhodl ke komplexní přestavbě chátrající budovy.

Členové skautského oddílu původem z Kopřivnice řeší již několik let existenční problém. A to doslova, neboť nemají stabilní objekt pro svoje působení a provozování vlastní činnosti. Až díky ostravsko-opavskému biskupství z těchto skautů přestali být ze dne na den bezdomovci. Diecéze jim totiž ochotně a na dobu neurčitou pronajala svoji bývalou faru, toho času opuštěnou a nevyužívanou. Doslova s Boží pomocí tak oddíl našel vděčné prostory, kde by se mohla celá komunita scházet. Problém nastává při pohledu na opadanou fasádu a dezolátní stav zařízení obecně. V ten moment začne být každému jasné, že bývalé sídlo sloužící církvi potřebuje generální přestavbu.

Od podlahy přes celý interiér až po střechu. Momentální azyl tak vyžaduje mnoho práce, do které se s vervou sobě vlastní pustili právě příslušníci kopřivnické skautské organizace. Malebná obec, ve které se stavba nachází, příspívá už nějakou dobu uměřenými částkami motivující k opravě. Další sponzoři pocházejí od anonymních dárců, ale někdy i významných osob, jako jsou například lidovci Jurečka a Golasowská. Těmto dvěma poslancům, také s ohledem na stranické členství v lidové straně, není lhostejný osud subjektu starající se o hodnotový rozvoj mládeže.

Kameraman Vojtěch Kylián, který se problematice blíže věnoval, byl z celého projektu unešený. „Taky působím ve skautském oddílu v Břeclavi, kde bydlím, a určitě klukům přispěji," okomentoval osobní setkání s výběrem skautů. Bývalý poslanec za KDU-ČSL a zástupce ředitele Tv Noe Petr Kudela jeho slova potvrdil. „Naše televize podporuje místní sdružení téměř od samého počátku," uvedl. Před statečnými skauty a stavaři z leknutí je sice ještě dlouhá cesta, ale nikdo nepochybuje o tom, že bude úspěšná.

 

Zobrazeno 947 krát
Naposledy upraveno: út., 8. prosinec 2020 00:23
Pro psaní komentářů se přihlaste