st., 15. listopad 2023 03:05

Skončila sezóna na tachovském zámku, kulturní akce však běží dál v plném proudu

Tachovský zámek Tachovský zámek Zdroj: https://www.facebook.com/tachovskyzamek/
Tachovský zámek, jedna z nejimpozantnějších památek Tachova ohlásila ukončení turistické sezóny pro rok 2023. Zámek se tak od počátku listopadu uzavřel pro veřejnost. To ale neznamená, že by v bývalém sídle knížecího rodu Windischgrätzů mělo být až do začátku další sezóny mrtvo. Právě naopak, listopad a prosinec s sebou na zámek přinášejí mnoho kulturních akcí, které by si nejeden občan Tachova rozhodně neměl nechat ujít.

Právě prosinec se ponese nejvíce v duchu kulturních akcí. Advent zahájí akce s názvem „Čertování na zámku“, která bude probíhat v úterý 5. prosince 2023. Jak název i datum vypovídá, akce je určena především pro děti, které tu navštíví čert a Mikuláš. V zámeckém sklepení bude pro děti a jejich doprovod, především v podobě rodičů, připraven zábavný program. Sklepení se v tento den pro děti přemění v „super strašidelné peklo.“ Podle informací na oficiálních stránkách tachovského zámku mohou rodiče doručit mikulášské nadílky pro své ratolesti, a to 4. a 5. prosince v infocentru na náměstí.


Kromě toho se zde v pátek 8. prosince v podvečerních hodinách uskuteční adventní koncert. Hudebník Jiří Meca zde představí svůj program s názvem „Hudba 19. století a originální romantické kytary“. Zmíněný program zahrnuje ukázky hraní až na 200 let staré kytary a k tomu zajímavé povídání o jednotlivých nástrojích. V předprodeji bude možné koupit vstupné, kde jinde, než v infocentru, které tvoří jakousi „Mekku Tachova“. Tam vstupenky bude možné sehnat za 150 Kč, na místě pak za 200 Kč.


V zápětí se den na to, 9. prosince 2023, budou konat adventní kostýmované prohlídky v rámci programu s názvem „Advent u Windischgrätzů“. Při prohlídkách, které povedou převážně dobrovolníci z řad mladistvých v kostýmech šlechticů, si návštěvníci budou moct prohlédnout svátečně nazdobené zámecké komnaty. Zároveň se návštěvníci dozví, jaké se dodržovaly na zámku vánoční zvyky, například jaké pekli cukroví, a jak se na zámku rozdávaly dárky. Organizátoři doporučují vzhledem k omezené kapacitě zarezervovat vstupenky předem v infocentru. Vstupenka na tuto akci činí 130 Kč.

„Moc děkujeme za přízeň a těšíme se na setkání při kulturních akcích, které se na zámku uskuteční v průběhu listopadu a prosince,“ zmiňuje se město na webových stránkách zámku. „Nová turistická sezóna bude zahájena v dubnu 2024, pro zámek bude jubilejní desátá“, dodává.

Zobrazeno 324 krát
Naposledy upraveno: st., 15. listopad 2023 10:51
Pro psaní komentářů se přihlaste