pá., 5. prosinec 2014 16:23

Soud s keňským prezidentem končí, svědci změnili výpovědi

Keňský prezident Uhuru Kenyatta opouští Mezinárodní trestní soud bez prokázání viny. Důvodem je změna výpovědí klíčových svědků. První odmítl vypovídat, druhý se přiznal ke křivým obviněním.

Haag – Prezident Kenyatta čelil obvinění z mnoha trestných činů. Kromě vraždy, znásilnění a nelegálních deportací se měl podílet i na násilnostech, které vypukly po volbách v roce 2007. Zemí tehdy otřásaly protesty proti nejasným výsledkům, podle kterých měl na post prezidenta opět usednout Mwai Kibaki. Podle dosavadních výpovědí svědků se měl Kenyatta podílet na potlačení protestů, které si vyžádalo až tisíc obětí. Nyní soud prezidenta, zvoleného v roce 2013, zprostil obžaloby. Klíčový svědek totiž odmítl vypovídat, další se přiznal k falešným obviněním. Bez svědectví soud nemohl pokračovat, Kenyatta tedy vyšel bez trestu.

I přesto bude mít soud další dohru. "Soud i žalobci dluží prezidentovi omluvu za procesy na základě křivých a falešných obvinění, protože pošpinily jeho čest," uvedl po procesu prezidentův advokát Steven Kay. Žalobkyně Fatou Bensouda naproti tomu viní keňskou vládu ze zastrašování svědků a úmyslného brždění vyšetřování. "Důkazy o násilnostech v rocích 2007 a 2008 má k dispozici pouze vláda, ale z jejich strany nedošlo k žádné asistenci," uvedla pro tisk. Zdůraznila také lživost keňských médií ohledně procesů, které se tehdejších protestů týkaly. Jak bude celá situace pokračovat není jisté. 

Zobrazeno 1244 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 16:53
Pro psaní komentářů se přihlaste