st., 13. duben 2022 09:27

Spekulanti už brzy nebudou moci v Rakousku kupovat dotované byty, hrozila by jim pokuta

Rakouské město Rakouské město Zdroj: Creative Commons
Rakouské úřady hodlají novelou příspěvku na bydlení zamezit tomu, aby se dotované byty dostávaly do majetku spekulantů a investorů. Nové nařízení má stanovit pokuty těm, kteří prodávají státem dotované byty osobám s nadprůměrně vysokými příjmy.

„Nový příspěvek na bydlení má v budoucnu zvýšit dostupnost nájemného a nákupu nemovitostí ve spolkové zemi Salcbursko,“ citují internetové stránky veřejnoprávní rakouské televize a rozhlasu ORF ministryni pro bydlení Andreu Klambauerovou ze strany NEOS Nové Rakousko a liberální fórum. Nejdůležitější novinkou je „brzda spekulace“, jak ji nazývá Klambauerová. Chce tím zpomalit vzestupnou spirálu cen nemovitostí.

V případě, že si někdo koupí byt do osobního vlastnictví a dostane od státu příspěvek na bydlení ve výši několika tisíc eur, protože je pod určitou příjmovou hranicí, měl by nemovitost prodat pouze zájemcům, kteří mají rovněž nárok na dotaci. Tak zní návrh novely, která má zamezit spekulativním nákupům.

V opačném případě, tedy pokud by kupujícím byl spekulant či bohatý investor, musel by prodávající zaplatit spolkové zemi pokutu. Ta má být stanovena na jeden a půl násobek příspěvku na bydlení, který kdysi od spolkové země Salcbursko při koupi bytu obdržel.

Stát chce tímto krokem snížit atraktivitu prodeje finančně silným investorům. Nový zákon o příspěvcích na bydlení se bude projednávat v příštích týdnech až do začátku května. V platnost by měl vstoupit během léta po schválení v salcburském zemském sněmu.
S novým příspěvkem na bydlení se má zvýšit i příspěvek na nájemné na v průměru 287 eur měsíčně, což je v přepočtu sedm tisíc korun.

Zobrazeno 493 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. duben 2022 11:35
Pro psaní komentářů se přihlaste