út., 9. prosinec 2014 20:12

Stane se vám úraz kvůli namrzlému chodníku? Pojišťovna požaduje důkazy

Blansko - Minulý týden zastihl namrzající déšť celé Česko. Silnice i chodníky byly tak hladké, že si člověk klidně mohl vzít brusle. Blansko na tom nebylo o moc lépe. Několik občanů si přivodilo kvůli namrzlému povrchu úraz, a pokud nebyl chodník posypaný, mohli oběti vyžadovat bolestné od majitele, který je za to zodpovědný, a to je z velké většiny město. Blanensko si toto riziko uvědomuje a pro podobné případy se nechalo pojistit.

 Blansko například využívá pojištění ,,chodníkových úrazů‘‘ již několik let. A pokud se tedy někomu stane jakýkoli úraz kvůli namrzlému povrchu na chodníku, musí mít důkazy, které jsou až směšné, jinak pojišťovna může najít nějakou kličku, kdy poškozený nebude mít nárok na žádné odškodnění. ,,Pro vyplacení pojistného musí město v prvním případě přiznat chybu, že například chodník nebyl včas posypaný a podobně,‘‘ řekl mluvčí pojišťovny ČSOB Petr Milata. ,,Největší problém bývá v dokazování toho, jak se úraz stal. Je totiž důležité, aby poškozený dostatečně doložil, že skutečně třeba uklouzl na namrzlém chodníku, a proto musí vše pečlivě zdokumentovat. Například vyfotit si do mobilu místo, na kterém spadl, a nejlépe si také zajistit svědka, který úraz viděl, a zaznamenat si také přesný čas, kdy se úraz stal," dodal Milata.

,,Ne každého, kdo si na chodníku úraz způsobí, proto pojišťovna odškodní. Většinu lidí totiž ani nenapadne zajistit si důkazy. Zhruba jednu třetinu nahlášených úrazů tak pojišťovna nevyplatí,‘‘ doplnil Jan Šustáček z oddělení plateb, poplatků a rozpočtu na blanenském finančním odboru.

 

Zdroj fotografie: Týden.cz

Zobrazeno 1740 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 15:32
Pro psaní komentářů se přihlaste