po., 27. duben 2015 14:44

Stovky lidí si připomněly 70 let od vypálení osady Javoříčko, piety se zúčastnil i premiér Sobotka

JAVOŘÍČKO ─ O víkendu si několik stovek lidí připomnělo tragický osud obce Javoříčko během druhé světové války. Osadu 5. května 1945 srovnalo se zemí přepadové komando SS, které zároveň zastřelilo 38 javoříčských mužů a chlapců. Obec tak stihl podobný osud jako známější Lidice či Ležáky. Pietního aktu se v neděli zúčastnil premiér Bohuslav Sobotka, který slavnostně otevřel v tamní bývalé škole novou expozici věnovanou právě událostem druhé světové války. Po ceremonii lidé zasadili lipovou alej jako symbol uctění obětí nacistického teroru v českých zemích.

 

Do Javoříčka se sjeli lidé z okolí i ze vzdálenějších obcí. Na vzpomínkové akci vystoupili s projevy Filip Žáček z Iniciativy pro podporu vypálených obcí a Martin Vyhlídal, předseda sdružení Nové Javoříčko. Oba poté společně přistoupili k sázení první lípy z aleje památných stromů.

Premiér Sobotka otevřel nový expoziční blok v budově tamní bývalé školy. Součástí expozice, přibližující život v obci v 30. a 40. letech minulého století, je i kinosál, ve kterém návštěvníci mohou zhlédnout dokumentární snímek Javoříčko režiséra Theodora Mojžíše. Prostor bývalé školy bude sloužit zároveň jako kulturní středisko a informační centrum pro turisty.

Události se zúčastnila i pamětnice Anežka Suchánková, které bylo v roce 1945 12 let. „S mámou, bratrem a sestrou se nám podařilo utéct do Střemeníčka, kde jsme zůstali ležet v příkopě, až to všechno skončilo. Slyšeli jsme rány, řvát dobytek a viděli kouř valící se z domů, do kterých Němci stříleli z pancéřových pěstí,“ uvedla.

Proč nacisté obec vypálili je dodnes pod rouškou spekulací. Jako nejčastější vysvětlení se uvádí skutečnost, že místní spolupracovali se skupinami partyzánů a pomáhali jim se před německými jednotkami ukrýt. Nacistická msta, která stála život 38 mužů, se tak do kroniky obce navždy zapsala černým písmem.

Zdroj fotografie: http://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/D3S_3193_dotextu.JPG

Zobrazeno 2000 krát
Naposledy upraveno: út., 28. duben 2015 12:29
Pro psaní komentářů se přihlaste