čt., 20. listopad 2014 21:49

Studenti přebarvili Lennonovu zeď na bílo

PRAHA - Zeď Johna Lennona na pražské Kampě už nehýří barvami, nyní hlásá Wall is over a kromě nápisu je celá bílá. Jedná se o projekt umělecké skupiny Pražská služba.  

 

Modla fanoušků legendárních Beatles či samotného Johna Lennona odpůrců komunistického režimu, to je Lennonova zeď. Lidé sem chodí psát vzkazy, uctít památku slavného „beatlesáka“ nebo se jen vyfotit.

V noci z neděle na pondělí však tento památník naprosto změnil svou podobu. Kdosi zeď přetřel bílou barvou a zanechal zde pouze černý nápis Wall Is Over. Natírání zdi na bílo bylo za minulého režimu jakousi obranou státníků proti „máničkám“, hipísákům a dalším, kteří ke zdi chodili uctívat tehdy zakázanou kulturu.

Zeď na bílo nyní však nepřetřel nějaký podpůrce komunismu či radikální vandal. Jedná se totiž o projekt umělecké skupiny Pražská služba, která se touto cestou rozhodla odkázat k revolučním událostem 17. listopadu. Nápis Wall Is Over má připomenout pád jedné velké totalitní zdi.

„Studenti uměleckých škol tímto vyjadřují vzpomínku k 17. listopadu a poskytují volný prostor novým vzkazům současné generace,“ vysvětlují členové Pražské služby v komentáři umístěném na Facebook.

Majitelé zdi ovšem podali na studenty trestí oznámení a čin označili za vandalství. Po zveřejnění vyjádření samotných strůjců díla trestní oznámení ale zase stáhnuli a studenti uznali, že se před tím, než zeď začali natírat, měli s majitelem spojit.

Pod nově vzniklým nápisem Wall Is Over se už začínají objevovat další. „Wall is never over, just imagine...,“ hlásá narychlo vyvedený nápis a je ukázkou toho, že vše se dá pochopit dvojím způsobem. Zeď se jistě zanedlouho zaplní dalšími vyznáními, bude však nějakou dobu trvat, než se opět změní v pestrobarevnou plochu.

Foto: Blesk.cz

 

Zobrazeno 1827 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste