po., 13. březen 2017 20:15

Studentské slavnosti spolu s Majálesem se blíží

Majáles se koná každý rok v mnoha městech republiky. Majáles se koná každý rok v mnoha městech republiky. Zdroj: Facebook Pražský Majáles (official)
Již dlouho je měsíc květen známý jako měsíc studentských slavností. Křížem krážem republikou zahraje mnoho hudebníků, v jednom dni, a s neuvěřitelnou atmosférou. O čem je řeč? O tradičním Majálesu. Letos se hlavní dění oslav bude odehrávat v Hradci Králové, Praze a Brně. Další májové oslavy se budou konat i v Pardubicích, Olomouci nebo Ostravě.

Jedná se o svátky měsíce května, ovšem slavit se můžou i s předstihem. Jako první tato sláva vypukne v Hradci Králové, kde je hlavní den oslav stanoven na pátek 21. dubna. Následují další města jako Praha – v sobotu 29. dubna, v Brně, kde se bude konat v sobotu 6. května a Pardubice s Ostravou přivítají den plný dobré muziky v pátek 12. května. Co se týče Olomouce, již sedmý ročník Majálesu proběhne v úterý 2. a středu 3. května.

Tato událost není jen jeden den plný hudby, ale samotnému velkému vyvrcholení předchází několikadenní slavnosti, průvody městem a vyhlašování různých soutěží. V Hradci Králové, Brně a Praze jsou oslavy dokonce týden. Během ledna a února se mohli přihlašovat kandidáti do soutěže o krále a miss festivalu. Do projektu se tak zapojí hlavně školy, které tímto vyšlou své zástupce, kteří by je měli reprezentovat. Koná se také výjezd městem na kolečkových bruslích nebo velké průvody městem. Tyto akce dávají příležitosti mladým vyniknout a pomoci s organizováním festivalu. Staly se velmi oblíbenými, proto už je beznadějně vyprodáno.

Slavné kapely i vycházející hvězdy

V onen velký den oslav se nejen studenti zaposlouchají do skvělé hudby, napojí dobrého pití a zasytí se různorodým jídlem z velkého výběru stánků. Až na výjimky se vystupující kapely opakují na všech studentských slavnostech. Jako každý rok svou show předvedou nejen velká jména, ale i vycházející studentské kapely. Tahounem můžou být Horkýže Slíže, Mandrage, Tomáš Klus, Marpo, No Name, Jelen nebo Wohnout.

Co se týče toho Olomouckého, neméně zajímavého studentského majálesu, jako každý rok se chystá zábavný program. I letos je plánovaná korunovace sečtělého krále majálesu, kterým se stal minulý rok Marek Eben. Korunovaci bude doprovázet literární průvod městem. Olomouc navštíví hudebníci jako Bokka, Lenka Dusilová, Thom Artway nebo Katariza.

 

Zobrazeno 2044 krát
Naposledy upraveno: st., 15. březen 2017 13:28
Pro psaní komentářů se přihlaste