pá., 21. duben 2023 12:16

Světová senzace v Budapešti – umění či hazard?

László Simet při zahajovacím vystoupení László Simet při zahajovacím vystoupení Zdroj: Zoltán Balogh
Budapešť – V maďarském hlavním městě započal desátý ročník mezinárodního festivalu Theatre Olympics. V sobotu 15. dubna proběhlo jeho oficiální zahájení a to představením, které by se dalo nazvat přinejmenším netradičním.

Maďarský akrobat a rodák z Budapešti László Simet se rozhodl v rámci svého vystoupení přejít Dunaj. Nevybral si však jednoduchý ani bezpečný způsob. Provazochodec se rozhodl, že půjde čtyřicet metrů nad hladinou řeky, po tři sta metrů dlouhém a pouze dvaadvacet milimetrů širokém laně. A to vše bez jakéhokoliv jištění. Maďarská média tuto událost nazvaly „světovou senzací“. Kdo se nemohl dostavit však nezoufal, neboť událost byla vysílána i veřejnoprávními médii. Simet se rozhodl jít z městské části Budín do Pešti. Akt se odehrál mezi visutým Alžbětiným mostem a Mostem Svobody.

Předpověď počasí však nehrála akrobatovi do karet. Byl hlášen déšť a silný vítr. Simet serveru Hungary Posts English sdělil, že pokud vítr nebude přespříliš agresivní a nebude „lít jako z konve,“ jeho vystoupení se uskuteční. Vítr byl však nakonec pouze mírný a déšť se nedostavil. Slavný provazochodec se tedy mohl bez větších komplikací pustit do svého čísla, na které se připravoval týdny.

Jeho vystoupení se zatajeným dechem sledovaly stovky lidí. Mezi nimi i návštěvnice z České republiky, která přijela do Budapešti na prodloužený víkend s kamarádkami. „Objevila jsem se zde úplnou náhodou. Přecházely jsme most a uviděly jsme davy lidí. Neodolaly jsme a musely jsme se jít podívat, co zajímavého se zde děje. Všimla jsem si lana nataženého přes řeku, a tak mě napadlo, jestli se zde neuskuteční nějaké akrobatické číslo. Vzápětí jsem se dozvěděla, že jsem měla pravdu. Vystoupení bylo působivé, ale přiznám se, že jsem o něj měla strach,“ sdělila mi Amálie Plháková.

Budapešť taktéž letos slaví sto padesát let od doby sloučení tří do té doby samostatných částí – Budína, Starého Budína a Pešti. „Ten fakt, že to můžu udělat v mém rodném městě, Budapešti, to je skvělý pocit, ohromná čest. Nezáleží na kolika místech ve světě jsem byl, kde všude jsem pracoval… tohle bude vrchol mé kariéry,“ okomentoval své představení pro zpravodajský portál Hungary Today Simet.

Cílem festivalu Thetre Olympics je představit různé divadelní tradice i kultury a propojovat divadelní umělce z celého světa. Letošní ročník je zaměřen na autonomii, svobodu a pomoc v přístupu ke kultuře. Festival se bude konat po celé zemi a potrvá tři měsíce, během nichž se představí sedm a půl tisíce umělců z padesáti osmi zemí světa v sedm set padesáti představeních.

Zobrazeno 292 krát
Naposledy upraveno: po., 24. duben 2023 11:47
Pro psaní komentářů se přihlaste