út., 9. prosinec 2014 23:25

Tajný trezor vydal nová tajemství Karla Čapka

Praha - Karel Čapek schoval své cennosti na nezvyklém místě. Šlo o umístění v šatní skříni za stěnou s věšáky na kabáty. Zde objevili badatelé dosud neznámé dopisy a kresby.

"Nachází se zde tolik předmětů, že by to bylo na několik dní natáčení," řekl Hasan Zahirović, jeden z členů týmu věnujících se zaznamenání všeho vybavení vily.

Jedním z posledních nečekaných nálezů byl právě trezor obsahující hovory Čapka s T. G. Masarykem a rovněž dopisy pro Olgu Scheinpflugovou, spisovatelovu manželku a dále sešity z cest s autorovými kresbami, především ze Skandinávie.

Dalším nálezem byly dopisy od Josefa Čapka, autorova bratra přímo z koncentračního tábora, adresovaných právě Olze Scheinpflugové. Jedná se o blahopřání k novému roku z roku 1941.

Dům byl postavený ve Vinohradech mezi lety 1923 a 1924. Po smrti manželů Čapkových dům vlastnila sestra manželky Božena Scheinpflugová. Druhá polovina vily je dodnes obýváná vnučkou Jozefa Čapka. Praha 10 dům i s nábytkem koupila po dohodě a 44 miliónů korun. Poté byl dům slavného spisovatele zkoumaný badateli a pracovníky Národního památkového ústavu.

Výzkum probíhal velmi důkladně, od sklepních prostor až po půdu. Dům v důsledku zachování působí, jako by byl opuštěný teprve nedávno. V části vily se nadále nachází nábytek z období první republiky, dále rovněž dobové ozdoby, vycházkové hole, osobní věci a nepozměněné pracovny obou manželů.Památka by se měla v budoucnu otevřít veřejnosti.(ps)

 

 

Zobrazeno 1770 krát
Naposledy upraveno: ne., 14. prosinec 2014 12:29
Pro psaní komentářů se přihlaste