út., 19. duben 2022 14:33

Tatum svým košem s klaksonem rozhodl o vítězství Bostonu nad Brooklynem

Souboje Tatuma s Irvingem byly ozdobou zápasu Souboje Tatuma s Irvingem byly ozdobou zápasu Zdroj: Nathaniel S. Butler, NBAE
USA - V 1. zápase série play-off NBA vyzvali Celtics na své palubovce hosty z Brooklynu. Dramatický zápas plný zvratů rozhodla hvězda domácích Jayson Tatum, který svým dvojtaktem v poslední vteřině stanovil skóre zápasu na konečných 115:114. Boston se tak ujal vedení v sérii 1:0.

Když byly rozlosovány duely pro osmifinále play-off, tak právě souboj mezi druhým a sedmým týmem východní konference budil největší emoce. Brooklyn Nets mají stále ambice na titul a sedmé místo obsadili jen kvůli delšímu zranění jejich největší hvězdy Duranta. Celtics naopak disponovali skvělou formou ke konci základní části, když dokázali vyhrát 26 z posledních 32 duelů. U domácích fanoušků navíc stále panuje nenávist ke Kyriemu Irvingovi, který v Bostonu strávil 2 sezóny, následně však velmi nečekaně požádal o trade právě do Brooklynu. Šampion NBA z roku 2016 tak současně obléká dres Nets.

Zápas byl od začátku velmi vyrovnaný a vedení se přesouvalo ze strany na stranu. Důkazem jest stav po 1. poločase, který byl 61:61. V průběhu 3. čtvrtiny si však Celtics vypracovali pohodlný náskok 15 bodů a zdálo se, že si Boston dokráčí pro vítězství. V ten moment však začala zářit hvězda hostů Irving, kterého bučení domácích fanoušků při každém jeho dotyku s míčem pobláznilo ke skvělému výkonu a v zápase se blýskl 39 body. 4 minuty před koncem se Brooklyn dokonce ujal vedení o 5 bodů a vše nasvědčovalo vyrovnané koncovce zápasu.

Zbývalo 38 sekund do konce, Nets byli ve vedení 114:113 a disponovali svým útokem. Celtics fantastickou obranou a zdvojením Irvinga dostali Brooklyn do potíží, který musel míč nahrát v poslední chvíli Durantovi. Tomu nezbývalo nic jiného než sekundu před koncem útoku vystřelit těžkou trojku přes bránícího Tatuma, tu však neproměnil. Míč doskočil Horford a Bostonu zbývalo 10 sekund na poslední útok. Kouč domácích Ime Udoka si překvapivě nevzal svůj poslední timeout a nechal hráče zápas dohrát bez přerušení. Jak se později ukázalo, bylo to skvělé rozhodnutí, jelikož obrana Nets se nedokázala zformovat a došlo k rozhodující akci Bostonu. 3 vteřiny před koncem měl míč hráč domácích Smart, když všichni již čekali jeho střelecký pokus za 3 body, tak on svou fantastickou přihrávkou našel volného Tatuma. Ten svou otočkou přes Irvinga a následným dvojtaktem přesně s koncem základní hrací doby rozhodl. Celtics vyhráli 115:114 a TD Garden se otřásala v základech.

Právě Irving následně neunesl prohru, když urážel fanoušky domácích. Nejlepší možná pozvánka na druhý zápas série, který se odehraje v noci ze středy na čtvrtek opět na palubovce Celtics. Následně se série přesune 2 zápasy do Brooklynu.

Zobrazeno 382 krát
Naposledy upraveno: st., 27. duben 2022 22:12
Pro psaní komentářů se přihlaste