ne., 13. duben 2014 22:45

Tim Burton představuje Praze svoje příšerky

Melancholický outsider Střihoruký Edward, podlý Beetlejuice, po lásce toužící Mrtvá nevěsta, nebo Jack Skellington, který nenávidí Vánoce. To je výčet jen pár postav, které vznikly v hlavě Tima Burtona. Tento světoznámý režisér, scénárista, animátor a především umělec přivezl do Prahy výstavu nazvanou „Tim Burton a jeho svět“.

Výstavu už zhlédly stovky diváků v několika světových metropolích. Teď mají možnost ji navštívit i čeští fanoušci v domě U Kamenného zvonu od 28. března do 3. srpna. Expozice se rozkládá ve dvou patrech a ve sklepení domu. Návštěvníci si prohlédnou na pět set obrazů, kreseb či soch s tématikou Burtonových filmů i jeho nerealizovaných projektů. Součástí jsou i kresby z dob, kdy tento nekonvenční Američan pracoval pro společnost Disney. To bylo ještě předtím, než se začal věnovat temné straně vyvrhelů, příšer, mrtvol a kostlivců, kteří nemají děsit, ale spíše pobavit.

Další částí výstavy je sbírka ubrousků z nejrůznějších koutů světa. Na ubrousky, často i viditelně použité, Burton zaznamenával své aktuální nápady. Součástí expozice je rovněž přehlídka filmů. Promítají se zde filmové hity Sweeney Todd, Karlík a továrna na čokoládu nebo Alenka v říši divů. Samozřejmě se nezapomnělo ani na autorovu ranou tvorbu. Za zmínku a hlavně za zhlédnutí stojí nepochybně Jeníček a Mařenka z roku 1982. Takto netradiční zpracování klasické pohádky je Burtonovým neotřelým počinem. Po dobu trvání výstavy se uskuteční několik workshopů a další doprovodný program.

Vstupné stojí 190 korun. Snížené 130 korun.

 

Zobrazeno 1712 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste