čt., 29. leden 2015 09:05

Tisíce rodičů neplatí na své děti

Praha – Asi čtrnáct tisíc rodičů se během loňského roku potýkalo s problémem neplacení výživného. Policisté během celého roku stíhali dvanáct a půl tisíce osob podezřelých z tohoto trestného činu. Většina případů se týkala rodičů – recidivistů, kteří zpravidla výživné neplatí opakovaně a ani nápravná opatření na ně, z hlediska placení, nemají pozitivní vliv.

 

„Stále platí, že výživné neplatí především otcové. To však plyne i ze zavedeného modelu, kdy péče o děti po rozvodu připadne matce. Existují ale i případy, kdy ženy, potom co soud svěřil děti do péče otci, neplatí výživné,“ říká tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön. Takových případů evidovala policie v minulém roce téměř patnáct set.

Z dlouhodobého hlediska se počet neplatičů výživného pohybuje na podobných hodnotách jako v roce 2014. Pachatelé této trestné činnosti by se měli bát vězení, které jim za neplacení výživného hrozí. Soud může neplatiče poslat do vězení až na pět let. Trestní stíhání hrozí rodičům, kteří po více jak čtyři měsíce neplní svoji vyživovací povinnost. 

„V případě, že se rodič setká s touto nezodpovědností bývalého partnera, doporučuji navštívit nejbližší policejní služebnu a tam neplacení výživného oznámit. Je dobré sebou vzít rozsudek upravující svěření dítěte do péče, výši stanoveného výživného a případně doklady o jeho placení,“ doplňuje mluvčí.

 

Zdroj informací: www.policie.cz

Zdroj fotografie: www.publicdomainpictures.net

Zobrazeno 1966 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad -0001 00:09
Pro psaní komentářů se přihlaste