pá., 21. říjen 2016 13:23

Turingův zákon posmrtně omilostní stíhané homosexuály

Londýn – Vláda britské premiérky Theresy Mayové prosadila takzvaný Turingův zákon, na jehož základě dojde k očištění tisíců jmen homosexuálů, kteří byli v minulosti stíháni za svou sexuální orientaci. Prvním impulsem k tomuto kroku se stalo posmrtné omilostnění významného anglického vědce Alana Turinga z roku 2013.

Stát formálně udělí milost zesnulým homosexuálním mužům nesoucím břímě nespravedlivého stíhání. Už minulý měsíc potvrdily zdroje blízké Therese Mayové, že premiérka je odhodlaná bojovat za schválení nového zákona. Tuto informaci pak nepřímo potvrdil i vládní mluvčí John Bercow. „Tato vláda se zavázala posmrtně omilostnit lidi, jež se stávali terčem pronásledování kvůli své odlišné orientaci,“ uvedl Bercow.

Novelu zákona o Policii a trestné činnosti – nyní plně platnou – předložil liberální demokrat Lord Sharkey. „Dnešek je významným dnem pro tisíce rodin napříč Velkou Británií, které vedly kampaň za vyřešení tohoto citlivého problému po desetiletí,“ prohlásil Sharkey při příležitosti změny právního předpisu. „Je to úžasná věc, že jsme byli schopní navázat na milost udělenou Alanu Turingovi, a to během vládní koalice,“ podotýká. „Jsem velmi vděčný za podporu vlády a mnoha kolegů v Parlamentu,“ uzavírá Sharkey.

Zákon očišťující homosexuály vešel v platnost po desetiletích kampaní LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby) komunity. Přispěla i petice rodiny Alana Turinga, která proběhla na Downing Street před všeobecnými volbami v roce 2015. Veřejný nátlak pak donutil politické strany představit tzv. Turingův zákon – nesoucí jméno muže, jehož záslužnou práci Winston Churchill označil jako „jednoduše největší přispění vedoucí k vítězství Spojenců“ ve druhé světové válce.

Génius sáhl po kyanidu

Alan Turing, geniální matematik a logik, jenž za druhé světové války rozluštil německé kódy šifrované stroji Enigma a Tunny, patřil mezi odsouzené, a to po doznání, že udržuje homosexuální vztah s devatenáctiletým mužem. Následně byl nucen podstoupit hormonální léčbu. Velmi záhy se však psychicky zhroutil a spáchal sebevraždu v jedenačtyřiceti letech, když pozřel smrtelnou dávku kyanidu. Na sklonku roku 2013 byl Alanu Turingovu udělen posmrtný královský pardon.

Rachel Barnesová, praneteř Alana Turinga, která dlouho vedla kampaň prosazující omilostnění v minulosti stíhaných homosexuálů, přivítala rozhodnutí jako naprosto fantastické. „Toto je významný den pro všechny, kteří byli neprávem odsouzeni a stejně tak pro jejich rodiny. Zákon o sexuální orientaci zničil mnoho lidských životů. Jestliže Alan Turing obdržel milost, je zcela správné, aby ti, s nimiž bylo nakládáno obdobně, obdrželi milost také,“ uvedla Barnesová.

Vládní rozhodnutí má dopad i na doposud žijící poškozené (odhadem až 16 000 osob), jejichž možností je zažádat prostřednictvím ministerstva vnitra o očištění svých jmen v procesu nápravného omilostnění, které vymaže veškeré zmínky o trestném činu z Rejstříku trestů. Neprávem odsouzení následně obdrží i automaticky zákonem uložený pardon, nezbytností ale je nejprve projít procesem nápravného omilostnění. Ministr spravedlnosti Sam Gyimah označuje tento počin za významný. „Je nesmírně důležité, že omilostňujeme osoby v minulosti odsouzené za svou sexuální orientaci, jež by se dnes nedopustily žádného provinění,“ zdůrazňuje Gyimah.

Vláda prohlásila, že nepodpoří individuálně předložený návrh zákona poslancem Skotské národní strany, Johnem Nicholsnem, který hovoří o udělení celoplošné milosti pro žijící, bez nutnosti projít procesem nápravného omilostnění. „Celoplošného omilostnění, bez detailního vyšetřování Ministerstva vnitra v rámci nápravného procesu, by mohli zneužít lidé, kteří jednali protizákonně a jejichž činy jsou i dnes považovány za ilegální,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Gyimah. „To by způsobilo zcela mimořádné a zbytečné rozrušení obětí,“ uzavírá celou věc.

Nechce milost, ale omluvu

George Montague, kterého soud shledal vinným za udržování poměru s mužem v roce 1974, říká, že nechce milost, nýbrž omluvu. „Přijmout milost znamená připustit, že jste byli vinni. Nebyl jsem vinný ničím. Byl jsem vinný tím, že jsem byl na špatném místě ve špatnou dobu. Myslím, že bylo špatné udělit Alanu Turningovi – jednomu z hrdinů mého života – milost,“ pokračuje Montague. „Čím se provinil? Byl vinen ze stejných věcí jako já – narozen se schopností zamilovat se pouze do muže,“ zamýšlí se. „Když obdržím omluvu, nebudu potřebovat milost,“ dodává odsouzený.

Británie homosexualitu ostře odsuzovala a považovala za trestný čin až do roku 1967, tehdy došlo ke zrušení kontroverzního zákona bojujícího proti homosexualitě. Stalo se tak pouze na území Anglie a Walesu, ve Skotsku se zákaz stejnopohlavního sexuálního styku nezměnil až do roku 1980, v Severním Irsku pak setrval v platnosti o další dva roky déle. Odhaduje se, že tímto způsobem soudy obvinily a usvědčily na 49 000 mužů, kteří se nyní dočkají udělení formálního posmrtného pardonu jménem státu.

Zobrazeno 2127 krát
Naposledy upraveno: ne., 5. květen 2024 15:46
Pro psaní komentářů se přihlaste