pá., 21. listopad 2014 11:08

Turnaj mistrů má své vítěze

LONDÝN - V minulých dnech nabídla londýnská O2 Arena příznivcům tenisu vzájemné zápasy těch nejlepších hráčů z nejlepších. Probíhal Turnaj mistrů, který se vždy týká sedmi nejlepších singlistů dle žebříčku ATP v daném roce.  Osmé místo obsazuje hráč, který vyhrál některý z grandslamových turnajů a umístil se do dvacátého místa.

 

Hráči se rozdělují do dvou skupin (A a B) po čtyřech. Skupiny A a B hrají systémem každý s každým. Jejich dva nejlepší hráči postupují do semifinále. Účastníci semifinále hrají proti sobě napříč skupinami. Vítězové semifinále spolu soupeří ve finále. Za vítězství ve skupině obdrží hráč 200 bodů do žebříčku ATP, celkový vítěz pak 1500 bodů, nechybí ani štědré finanční hodnocení.

V tomto roce se na turnaj kvalifikoval Srb Novak Djokovič, Švýcaři Roger Federer a Stanislas Wawrinka, Brit Andy Murray, Chorvat Marin Čilič, Japonec Kei Nishikori, Kanaďan Miloš Raonič a představitel České republiky Tomáš Berdych.

V utkáních základních skupin bylo zřejmé, že se jedná o poslední turnaj, někteří hráči byli unavení a neměli formu. Raonič po druhém prohraném utkání z turnaje odstoupil. Nahradil ho Španěl David Ferrer, který ale už do semifinále postoupit nemohl. Zápasy neměly patřičnou úroveň a nejvyšší nasazení hráči Djokovič a Federer jimi prošli bez ztráty setu. Do semifinále kromě nich postoupili ještě Nishikori a Wawrinka.

V prvním zápase porazil Djokovič Nishikoriho 2:1 na sety. Ve druhém si to spolu rozdali dva Švýcaři. Po velmi vyrovnaném a emočně vypjatém zápase nakonec v tie-breaku třetí sady zvítězil favorit Federer. Tie-break byl dramatický, tenista ho vyhrál 8-6 po odvrácení čtyř mečbolů soupeře. V závěru utkání však současně došlo ke zranění Federera, takže do finálového zápasu s Djokovičem nenastoupil. Srb tak vyhrál Turnaj mistrů třetí rok po sobě.

Událost byla pikantní mimo jiné tím, že v případě celkového vítězství Federera a neúspěchu Djokoviče v základní skupině se Federer mohl stát opět světovým hráčem číslo jedna, z neúspěchu byl velmi zklamaný.  "Celý rok jsem se snažil, abych byl na Turnaj mistrů připravený. Nechtěl jsem, aby to takto skončilo. Snažil jsem se udělat všechno pro to, abych mohl hrát - bral jsem léky proti bolesti, byl jsem na léčebných procedurách, odpočíval jsem a zkoušel jsem i rozehrávku, ale v tomto stavu a na této úrovni bych Novakovi nemohl konkurovat. V mém věku by to bylo velmi riskantní. Doufám, že mi rozumíte," sdělil po zápase.

Turnaj mistrů ve čtyřhře, který se hrál v podstatě stejným způsobem, ovládla legendární dvojice bratří Bryanů z USA.

Atmosféra v hale O2, která pojme 7 500 diváků, byla fantastická. Speciální zvukové a světelné efekty vytvářely velkolepou show. Po konzervativním Wimbledonu tak Anglie ukázala i svou nekonveční stránku.

 

 

Zobrazeno 1473 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste