ne., 5. prosinec 2021 18:42

Úmrtí designéra a kreativního ředitele Virgila Abloha otřáslo módním světem

Virgil Abloh, světoznámý designér mužské větve značky Louis Vuitton a vlastník úspěšné firmy Off-White, zemřel po dvouletém boji s rakovinou. Bylo mu 41 let.

USA - Dne 28. listopadu otřásla světem zpráva o úmrtí Chicagského designéra Virgila Abloha, který se dva roky potýkal s vzácným rakovinovým onemocněním –⁠ srdečním angiosarkomem. Tento muž byl pro spoustu lidí velkou inspirací. Po dlouhá léta pracoval pro značku Louis Vuitton, kde působil na pozici uměleckého ředitele a zařizoval kreativní tvorbu především mužských kolekcí. „Mojí múzou bylo vždy oblečení, co lidé opravdu nosí, nemohu se dočkat toho, až vytvořím luxusní verze právě toho“ uvedl pro deník New York Times před začátkem působení v Louis Vuitton roku 2018.

Na módní scéně se pohyboval relativně krátce, avšak za tu dobu učinil obrovské změny v tom, jak široká veřejnost vnímá módu jako takovou. Jeho značka Off-white se sídlem v italském Miláně byla uvedena na trh v roce 2012 a začala fungovat ve spolupráci s rapperem a producentem Kanye Westem. Tento zlomový moment uvedl Virgila do předních pozic módního světa. Předtím ale již od roku 2009 působil jako stážista ve firmě Prada a následně ho Kanye West dosadil na pozici “executive producer“ značky Donda. Mezi jeho díla z té doby patří například “My Beautiful Dark Twisted Fantasy“ nebo spolupráce na designu alba interpreta A$AP Rockyho „LONG. LIVE. A$AP,“ následně nějakou dobu působil ve Fendi.

Jeho percepce spojování luxusní módy se street-wearovými prvky je známé jako inovativní a osvěžující. Je pokládán za vizionáře a designérského génia. Sám o nošení oblečení pronesl, že nejde zdaleka jen o slepé nošení, ale naopak o součást lidské osobnosti, která stojí na umění, hudbě, politice a filozofii. Jeden z jeho nejslavnějších citátů zní „Všechno, co dělám, dělám pro mé 17–ti leté já.“

Ač neměl Virgil za sebou historii v módním vzdělání, studoval inženýrství na Wisconsin-Madisonské univerzitě a následně úspěšně absolvoval studium architektury. Přesto měl však potřebné základy od svých původem ghanských rodičů, kteří ho naučili základním dovednostem a podporovali jeho tvorbu.

Před svou smrtí ve spolupráci s automobilovou společností Mercedez-Benz pracoval na tzv. show car. Jedná se o terénní kupé které se nepodobá žádnému dosavadnímu dopravnímu prostředku. Vozidlo disponuje solárními panely, které slouží k napájení energie. Inspirací pro tvorbu toho projektu má být příroda. Vedle práce designéra se věnoval také například bytovému designu a Djingu. Byl zároveň manželem a otcem dvou dětí.

Zobrazeno 473 krát
Naposledy upraveno: st., 8. prosinec 2021 22:22
Pro psaní komentářů se přihlaste