čt., 9. prosinec 2021 09:21

V Indonésii vybuchla sopka, má nejméně 14 obětí.

Sopka Semru Sopka Semru Zdroj: Reuters
Na Jávě vybuchla sopka Semeru, vyžádala si 14 obětí a téměř sto zraněných, rovněž byly zničeny řady domů a důležitý most. Úřady evakuovaly na 1300 lidí, které dočasně přemístily do dočasných přístřešků. Erupce neměla významný vliv na letový provoz.

Indonésie – Na východě indonéského ostrova Jáva vybuchla sopka Semeru. Zemřelo nejméně 14 lidí a téměř sto lidí utrpělo zranění, informoval v neděli podle světových agentur místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB.

Semeru je nejvyšší horou na Jávě s výškou přes 3600 metrů. Erupce nastala okolo 15:00 místního času a dle úřadů zničila řadu budov a poničila rovněž důležitý most.

Erupce si vyžádala nejméně 14 obětí, mezi raněnými jsou i dvě těhotné ženy. Většina raněných utrpěla popáleniny a úřady musely evakuovat na 1300 lidí.
Sopečná mračna zahalila blízké vesnice a lidé začali z oblasti prchat, uvádí agentura Reuters. Erupci doprovázela bouřka a déšť, který pokryl žhavou lávu i doutnající trosky a zapříčinil husté bahno. „Přilehlé vesnice zahalila temnota a několik stovek lidí se muselo přesunout do dočasných přístřešků či do jiných okresů,“ uvedl šéf okresu Lumajang Thoriqul Haq.

Letový dispečink AirNav Indonesia uvedl, že erupce neměla významný vliv na letový provoz.
Sopka Semeru naposledy vybuchla v lednu, naštěstí tehdy se obešla bez obětí na životech. V Indonésii se nachází téměř 130 aktivních sopek a tato oblast je součástí takzvaného ohnivého kruhu, což je pás kolem zlomových linií v tichém oceánu s častým výskytem zemětřesení a sopečných erupcí.

Zobrazeno 630 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. prosinec 2021 22:03
Pro psaní komentářů se přihlaste