ne., 27. březen 2016 18:04

V krokodýlí ZOO mají první letošní snůšku vajec

Protivín - Zoologická zahrada v Protivíně je v České republice jedinou svého druhu. Její specializací je chov a ochrana ohrožených druhů krokodýlů. Právě samička kriticky ohroženého krokodýla siamského snesla první snůšku vajec tohoto roku. Návštěvníci si vejce mohou prohlédnout přímo v inkubátoru. Jde o šestý úspěšně odchovaný druh v protivínské zoo.

Projekt na záchranu krokodýlů siamských a jejich návrat do volné přírody odstartovala Zoo Protivín v minulém roce. S rozmnožováním a odchovem krokodýlů má bohaté zkušenosti. Je první zoologickou zahradou v Evropě, které se podařilo odchovat mláďata krokodýlů kubánských, bahenních a filipínských. Místní chovatelská základna těchto druhů je nejširší v celé Evropě. V současné době se v zoo zaměřují na krokodýli siamské a gaviály.

„Považujeme to za velký úspěch, protože zájemců o chov krokodýlů siamských v posledních stále ubývalo. Některé velké zoologické zahrady je považovaly za nepříliš atraktivní,“ uvádí ředitel Krokodýlí Zoo Protivín Miroslav Procházka.

Ve spolupráci s přírodovědeckou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vznikla v Protivíně plemenná kniha krokodýlů siamských, která obsahuje rozbory DNA těchto krokodýlů, chovaných na území Evropy.

„Krokodýli siamští jsou často chovaní s krokodýlem mořským a navzájem se páří. Našim cílem je vyloučit hybridní DNA, abychom vytvořili čistou genetickou informaci krokodýla siamského,“ vysvětluje Procházka.

Zoo se snaží nejen o co největší pohodlí chovaných zvířat, ale také o maximální spokojenost návštěvníků, jejíchž peněžní dary do fondu na záchranu kriticky ohrožených krokodýlů pomáhají udržet zoo v chodu. Umožňuje jim například vyfotit se s nejmenšími mláďaty nebo pozorovat krmení největšího krokodýla chovaného v České republice, téměř pětimetrového gaviála Čambala.

Od roku 2014 je v Protivíně k vidění také expozice nebezpečných živočichů napříč druhy, které spojuje albinismus, tedy netradiční bílé zbarvení.

V současné době žije v zoo přibližně sto padesát zvířat, mezi kterými jsou až na jednu výjimku zástupci všech žijících druhů krokodýlů. Zoo se otevřela v roce 2008 a ročně ji navštíví více než čtyřicet tisíc návštěvníků.

Zobrazeno 2327 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:21

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste