so., 8. listopad 2014 12:16

V Maďarsku se chystají velká omezení hypermarketů

Po neúspěšném pokusu zdanit internet uviděla maďarská vláda nový zdroj příjmů ve velkých obchodních řetězcích. Maďarský kabinet proto začal upravovat daňová a další pravidla na příští rok. Zákon z roku 2012 nařizuje každému aktérovi potravinového trhu přispět k činnosti Úřadu pro bezpečnost potravinových řetězců. Dosavadní zdanění doposud činilo 0,1 procenta z obratu v předchozím roce. Nový drastický návrh počítá s tím, že největší řetězce s obratem nad 300 miliard forintů ročně zaplatí šest procent.

„V důsledku zvyšování této položky budou řetězce ve snaze mírnit ztráty dovážet víc potravin ze zahraničí, například levnější mléko a sýry, čímž se naruší trend prosazovat ve větší míře domácí potraviny,“ uvedl prezident Maďarského obchodního svazu György Vámos. Většinu plánovaného daňového příjmu, který by činil třicet miliard forintů, by zaplatily hypermarkety Tesco, Auchan a Spar.

Vláda si na velké řetězce připravila další dvě pochoutky. První je pravidlo, že ten maloobchodní podnik, který je dva roky po sobě ztrátový, musí ukončit svou činnost. A právě další vládní záměr nahrává tomu, aby řetězce ztrátové byly. Jde totiž o zákaz prodeje alkoholických nápojů v těchto řetězcích. Po zákazu prodeje tabákových výrobků by to znamenalo výpadek zisků v hodnotě až 70 miliard forintů.

Ve vládním balíku je společnost s více než desetiprocentním podílem na trhu označována za účastníka s určující silou, proti kterému mohou dodavatelé úspěšněji vystupovat u antimonopolního úřadu. Jako další omezení se plánuje zrušení speciálních autobusových spojů z městských center k hypermarketům Tesco a Auchan. Vláda také projednává úplné zrušení hypermarketů v místech, která jsou označována jako součást světového kulturního dědictví. A na stole je také návrh na zrušení nedělního prodeje.

Foto: e15.cz

Zobrazeno 1278 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste