ne., 17. duben 2022 11:01

V New Yorském metru se střílelo, nejméně 17 raněných

New Yorské metro New Yorské metro Zdroj: Creative Commons
New Yorská policie uvedla, že střelec dokázal vystřelit 33 střel, přičemž 10 z nich zasáhlo cestující metra, 5 cestujících bylo kriticky zraněno při útoku a další byli raněni při chaosu, který následoval.

Nejméně 10 cestujících bylo v úterý postřeleno mužem s plynovou maskou a zelenou reflexní vestou, který hodil do vagónu 2 dýmovnice, aby odvedl pozornost cestujících v dopravní špičce, načež zahájil palbu, uvedli policejní vyšetřovatelé.

„Střelec byl v době před útokem v zadním rohu druhého vlakového vozu, když kolem 8:30 vjel do stanice 36th Street a Fourth Avenue v Sunset Parku, muž hodil do vagónu 2 dýmovnice a následně vytáhl 0,9 mm poloautomatickou pistoli,“ uvedla na tiskové konferenci policie. Mezitím co se vagón plnil kouřem vystřelil nejméně 33 krát a podle šéfa newyorských detektivů Jamese Essiga zasáhl 10 lidí.

Video jednoho z cestujících, natočené přes zavřené dveře mezi vagóny metra, ukazuje osobu v mikině s kapucí, jak na něco ukazuje a vzápětí se ozve 5 výstřelů. V dalším videu z metra hrne kouř a lidé, přičemž mnozí z nich kulhají. 

Zdroj blízký vyšetřování uvádí, že zbraň se pravděpodobně zasekla, což mohlo zachránit mnoho životů. Zbraň byla nalezena na místě činu spolu s pytlem na dýmovnice, sekerou, stříkačkou na benzín a tavnou pojistkou, což podle tamních úředníků nasvědčuje promyšlenému a předem připravenému útoku na cestující metra.

Více než tucet cestujících nebylo zraněno střelbou, ale davem, kterým v reakci na střelbu zmítal chaos. Další příčinou zranění bylo vdechování kouře z dýmovnice, záchvaty paniky a pády. Záchranáři odvezli osoby, které potřebovaly pomoc do nejméně tří městských nemocnic. Nejmladší oběti střelby byly 4 děti ve věku od 12 do 16 let. Lékaři informovali, že oběti útoku nejsou v ohrožení života.

Zobrazeno 379 krát
Naposledy upraveno: po., 18. duben 2022 23:11
Pro psaní komentářů se přihlaste