ne., 7. prosinec 2014 10:56

V Řecku vyšly do ulic tisíce lidí

Athény, Soluň – Řeckou metropoli zachvátily protesty více jak pěti tisícovek lidí. Ti vyšli do athénských ulic v sobotu 6. prosince v upomínce na mladíka, kterého před šesti lety zastřelil příslušník policie. Událost se neobešla bez násilností a nepokojů. Demonstranti ničili výlohy obchodů, zapalovali kontejnery a demolovali autobusové zastávky. V centru města se jim dokonce podařilo zapálit pobočku jedné z bank. Na policisty házeli zápalné lahve a kameny. Bezpečnostní složky proti nim nasadily slzný plyn a vodní děla.

Podle agentury Reuters policie zadržela přibližně stovku protestujících. Nepokoje probíhaly i v dalších řeckých městech, například v Soluni, kde se také sešly tisícovky lidí. Úřady nehlásily žádná zranění ani v jednom z měst.

Lidé protestovali, aby si připomněli šest let od doby, kdy se neozbrojený patnáctiletý Alexis Grigoropoulos stal obětí policejního zásahu. Tehdy byl 6. prosince 2008 součástí skupinky asi třiceti mladých lidí, kteří při protestech házeli na policisty kameny a jiné předměty v jedné z athénských čtvrtí. Zapalovali auta v ulicích a rabovali obchody. Na místě byli i dva policisté v autě. Ti vystoupili a jeden z nich dvakrát vystřelil ze své zbraně směrem ke skupině výtržníků. Jedna kulka zasáhla právě patnáctiletého Alexise, který následným zraněním podlehl. V říjnu 2010 uložil soud strážníkovi, který střílel, doživotní trest. Jeho kolega byl za spoluvinu odsouzený k deseti letům nepodmíněně. Tragédie rozpoutala v zemi největší vlnu protestů za poslední roky.

Připomínkové protesty se konaly i v letech minulých. V prosinci 2010 je v reakci na krizi řecké ekonomiky doprovázely generální stávky.

Zdroj fotografie: http://cryptome.org/2012-info/athens-protest/pict13.jpg

 

 

Zobrazeno 1737 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 17:56
Pro psaní komentářů se přihlaste