so., 25. duben 2015 13:43

V soutěži základních uměleckých škol se na pořadí nehraje

  Celostátní kolo soutěže základních uměleckých škol ve hře smyčcových orchestrů letos hostila Olomouc. V Moravském divadle byly slyšet díla Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka a mnoha dalších.

 Do nejvyššího kola soutěže se probojovalo osm orchestrů ze všech koutů republiky. Rozmanitost soutěže byla vidět i na desetičlenné porotě. Ta se skládala z hudebníků jak z Olomouce, nebo Pardubic, ale i Prahy. „Podle mě všichni vyhráli. Nikdo neprohrál, nikdo není poslední. Akorát nejméně první,“ řekl při ceremoniálu udílení cen s úsměvem Vladislav Kvapil, předseda poroty a ředitel Moravské filharmonie Olomouc. Porota však pořadí však nakonec určit musela. Cenu nakonec ale dostali všichni. Každý z orchestrů získal alespoň čestné uznání prvního či druhého stupně. „Jsem moc rád, že orchestrální hra je na takové úrovni, jakou jsme mohli vidět dnes dopoledne,“ pronesl k účastníkům po předání všech cen Aleš Chalupský, předseda Ústřední umělecké rady základních uměleckých škol České republiky. Tabulku s přesnými výsledky včetně bodového a slovního ohodnocení jednotlivých orchestrů dostanou vedoucí a dirigenti příští týden.

Pořadí v soutěži:

 

První místo: ZUŠ Uničov.

O druhé místo se bodově dělily Hradec Králové, Mladá Boleslav a Hodonín*.

Třetí místo: Pardubice

Čestné uznání prvního stupně získaly ZUŠ z Chomutova a Valašského meziříčí

 „Nejméně první“ s čestným uznáním druhého stupně se stala ZUŠ Jihlava.

 

*V uměleckých soutěžích jsou body většinou udělovány do bodových pásem, z toho důvodu se na druhém místě mohli umístit hned tři orchestry.

 

 

 

Zobrazeno 1843 krát
Naposledy upraveno: po., 27. duben 2015 18:34
Pro psaní komentářů se přihlaste