pá., 5. prosinec 2014 20:08

V USA pokračují rasové nepokoje, policista zastřelil neozbrojeného muže

Davy lidí protestují proti nespravedlnosti, která se šíří Spojenými státy. Po letošních předešlých dvou případech zabití během policejního zákroku nepřidá pobouřeným občanům na klidu ani další zastřelený Afroameričan. Třiatřicetiletý muž v době konfliktu s policistou nebyl ozbrojený.

 

Podle hlášení policie byl třicetiletý policista, jehož identita je neznámá, vyslaný do čtvrti na severu města kvůli ohlášenému vloupání. Kolemjdoucí ho upozornili na poblíž zaparkovaný vůz, ve kterém se měl nacházet afroamerický drogový dealer. Podle registrační značky měl majitel vozu záznam v trestním rejstříku. Když řidič SUV Rumain Brisbon vystoupil z auta, policista ho vyzval, aby mu ukázal ruce. Ten se místo toho dal na útěk.

Mezi muži se strhla potyčka a vpadli do dveří nedalekého činžovního domu. Brisbon dal údajně ruku do kapsy a policista nabyl dojmu, že v ní má schovanou zbran. Když nemohl podezřelého déle udržet, dvakrát jej střelil. Ten na místě zemřel.

Později se ukázalo, že předmět v Brisbonově kapse byla lahvička s oxykodonem, opiátovým analgetikem. Spolujezdec Brandon Dickerson vypověděl, že zásah policisty byl neoprávněný a nepřiměřený. Podle něj měli jen přivézt jídlo, které měli na zadním sedadle, Brisbonovým čtyřem dětěm. V autě policisté také našli zbran a marihuanu.

Je zřejmé, že vlny protestů budou pokračovat. Po událostech z New Yorku, kde byl při zatýkání udušen Erik Garner a Fergusonu, kde policista Darren Wilson jedenácti výstřely zabil osmnáctiletého Michaela Browna je případ z Phoenixu už třetím zabitím neozbrojeného Afroameričana během tohoto roku. Občany USA pobuřuje zejména fakt, že kromě Browna nebyli bělošští policisté nijak potrestáni.

 

Foto: echo24.cz

Zobrazeno 1219 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 18:09
Pro psaní komentářů se přihlaste