st., 10. prosinec 2014 20:39

Vánoční Ondráš se premiérově představil v Olomouci

Zpříjemnit dobu adventní a popřát krásně vánoční svátky přijel včera do Olomouce Vojenský umělecký soubor (VUS) Ondráš z Brna. Ten v divadelním sále Domu armády předvedl své nové pásmo Nesem vám tu novinu, kterým v Olomouci zahájil své vánoční koncerty. Zahrát a zazpívat přijel orchestr lidových nástrojů s primášem Jaromírem Kučerou a dívčí pěvecký sbor pod vedením klarinetisty a hráče na gajdy Marina Peprníka. Diváci mohli slyšet nejen moravské či slezské koledy, ale například i  ústřední melodii ze známého filmu Misie, které pro cimbálovou muziku upravil hudební skladatel a muzikant Martin Kovář.

 

"Nejobtížnější bylo naučit se správně texty, koledy si jsou navzájem hodně podobné a slova se liší v maličkostech," prozradila členka sboru Magdaléna Jaňurová. "Zkoušet vánoční pásmo jsme začali v už říjnu, protože zároveň se připravujeme na velké představení s názvem Příběh zbojníka. To bude mít premiéru v květnu," řekla zpěvačka.

"Jsem nadšená, už dlouho jsem nešla z koncertu s tak pěkným pocitem," chválila představení jedenadvacetiletá Klára. "Je skvělé, že i tady v Olomouci folklor alespoň trošku ožije."

S pásmem Nesem vám tu novinu vystoupí Ondráš během adventu jen na pěti místech ČR. Vánoční koledování ukončí 26. prosince koncertem v chrámu sv. Petra a Pavla v Brně.

VUS ONDRÁŠ, jehož zřizovatelem je Ministerstvo obrany, je jediným profesionálním souborem svého druhu v České republice. Dramaturgicky se zaměřuje především na národopisné oblasti Moravy, Čech a Slovenska, i na lidové tance a písně z regionů Maďarska, Rumunska aj. Ve svém repertoáru však nemá pouze taneční a hudební folklorní pásma. Soubor nabízí čísla s žánrovým přesahem (taneční divadlo, klasická hudba, jazz, folk apod.) i výchovné pořady pro školy. Podílí se také na tradičních významných akcích, jako jsou například F-scéna v Brně nebo mezinárodní armádní folklorní festival Rožnovská valaška.  Výběrem toho nejlepšího repertoáru, programem Ozvěny, oslavil Ondráš v letošním roce 60. výročí založení. Na květen 2015 připravuje celovečerní Příběh zbojníka, který představí v Janáčkově divadle v Brně.

Zobrazeno 1680 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 15:14
Pro psaní komentářů se přihlaste