so., 6. prosinec 2014 20:09

Velká Británie plánuje výstavbu trvalé vojenské základny na Středním východě

V Bahrajnu vyroste vojenská základna Britského královského námořnictva. Měla by zajistit lepší kontrolu nad Perským zálivem. Nově by posádka v přístavu Mina Salmon kromě menších lodí obsahovala také bitevní křižníky či letecké lodě. Ministr zahraničí Philip Hammond toto rozhodnutí prezentuje jako naplnění závazku vůči oblasti.

Londýn - Po více než čtyřiceti letech Spojené království postaví v oblasti Středního východu trvalou vojenskou základnu. Toto zařízení na severu Bahrajnu bude sloužit pro zajištění oblasti Perského zálivu a okolních vod. Rozhodnutí pro stavbu základny urychlila hrotící se situace okolo Islámského státu. Projekt vláda navíc představuje jako tah pro posílení vzájemných vztahů mezi Británií a státy okolo zálivu. "Rozšíření základny je jeden z příkladů vzájemného partnerství se státy, se kterými budeme řešit důležitá strategická rozhodnutí," uvedl Hammond. Významné rozhodnutí komentoval také generál námořních sil sir Nicholas Houghton. "Spíše než událost na základě momentálního stavu to vnímám jako symbol toho, že Británie sdílí zájem o udržení stability regionu," uvedl v rozhovoru pro rádio BBC 4.

Stavba přijde odhadem na patnáct milionů liber. Bahrajnští představitelé stavbu plně podporují. Ministr zahraničí Khalid bin Ahmed bin Mohammed Al-Khalifa, který podepsal smlouvu o stavbě, se vyjádřil, že bude spolupracovat s jakoukoli zemí, která bude mít zájem o udržení míru v oblasti. Obchod přesto vyvolává nevoli, zejména v lobbistických skupinách pro lidská práva. Zdůrazňují, že Bahrajn opakovaně porušoval lidská práva, zatímco britská vláda jen přihlížela. Nyní, když Spojené království znovu navazuje partnerské vztahy s bývalou kolonií, že znovu rozeznívá nesouhlas. "Viditelně narůstající podpora Bahrajnu je frustrující," uvádí jeden z lobbistů John Horne. "Země má dlouhou historii plnou povoleného násilí za ochrany všech zodpovědných hodnostářů," dodává.

Nejnovější obvinění z porušení lidských práv se týká povstání během arabského jara v roce 2011. Lidé protestovali proti vládě krále Hamada. Ten sice propustil politické vězně a slíbil ekonomické změny, ale ty přicházely pomalu. Vláda proto pokračující protesty tvrdě potlačila za použití gumových projektilů, slzného plynu a dalších prostředků. Celou událost navíc podporovala vojska Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu a média o protestech vůbec neinformovala. Při demonstracích, které v mírnějším tempu pokračovaly až do roku 2013, zemřelo několik desítek lidí. Dodnes nepadlo žádné obvinění z porušování lidských práv. 

 

Zdroj fotografie: Static.guim.co.uk

Zobrazeno 1173 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 15:00
Pro psaní komentářů se přihlaste