pá., 4. březen 2016 17:19

Starou budovu Velkého kina uzavřeli. Pokračovat v provozu by byl hazard

Zlín - Velké kino ve Zlíně, které se nachází v centru města na náměstí Práce, muselo 1. března ukončit svůj provoz. Důvodem je zhoršující se stav budovy. Kino dosud patřilo k pěti nejnavštěvovanějším v celé České republice.

Radnice města se rozhodla zavřít kino na dobu neurčitou na základě zpracovaného posudku. "Statický posudek jednoznačně doporučuje Velké kino uzavřít. Pokračovat v provozu by byl hazard, byť bezprostřední pád budovy nehrozí," ujistil náměstek primátora Patrik Kamas.

Veškeré projekce a akce, které se v kině konaly, se zatím přesunou do jiných prostor, ve většině případů do multikina v obchodním centru Zlaté jablko. Nové prosotry musí nyní hledat i organizátoři Mezinárodního festivalu pro děti a mládež. "Situace nás mrzí, zvlášť když je letos výročí zlínských filmových ateliérů. Festival však ohrožený není. Nabízí se prostory Kongresového centra, ale nic není dosud definitivní," řekla Kateřina Martykánová, mluvčí festivalu, který se ve Velkém kině koná už od roku 1961. 

Zatím není jisté, kdy by mohla začít rekonstrukce budovy. Předpokládaná cena oprav se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Funkcionalistickou stavbu architekta Františka Lydie Gahury nechala postavit v roce 1932 filma Baťa. Současná kapacita sálu je 1010 míst, i když původně jich kino mělo přes 2500.

Zobrazeno 1905 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:27
Pro psaní komentářů se přihlaste