pá., 10. listopad 2023 14:20

Vlků v České republice stále přibývá. Problém nastává v Moravskoslezském kraji

Vlk Vlk Zdroj: Pixabay.com
Počet vlků v České republice v posledních letech stále roste. Návrat těchto fascinujících zvířat na naše území s sebou však přináší i nemalé problémy. Své o tom vědí v Moravskoslezském kraji.

Vlk je v České republice chráněn jako kriticky ohrožený druh. V některých oblastech je však situace kritická. Vlci útočí na hospodářská zvířata a páchají velké škody. Taková situace nastala i v Moravskoslezském kraji, kde se rozhodli tento problém řešit. Místní si stěžují, že vlci pravidelně útočí na zvířata, převážně na ovce.

„Klíčové je stáda lépe chránit, aby si vlci nezvykli chodit do ohrad za lehce dostupnou potravou,“ Radí Jan Klečka z AOPK, který se útoky v kraji zabýval.

Místní chovatelé však vypovídají, že vlci opakovaně překonávají i poměrně kvalitní zabezpečení hospodářských zvířat. Nejhorší je situace na Jablunkovsku. 1.listopadu 2023 tak byl ustaven na základě souhlasu Ministerstva životního prostředí první pohotovostní štáb pro řešení problematických vlků. Ten má za cíl popsat postup proti konkrétním problematickým jedincům. 

„S Ministerstvem zemědělství jsme se shodli na Pohotovostním plánu, který specifikuje kritéria pro posouzení chování konkrétního vlka na škále od přirozeného po problematické, a především stanovuje další postup. Vlk patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů v ČR i EU, proto jsou v pohotovostním plánu popsány nezbytné administrativní kroky, které je třeba přijmout, aby bylo možné situace při výskytu problematických jedinců operativně řešit,“ popisuje ministr životního prostředí Petr Hladík. 

V dnešní době je v České republice 24 vlčích teritorií. Vlčí smečky žijí převážně v oblasti Beskyd, v Krušných horách a na Broumovsku. Menší smečky a vlčí páry se vyskytují také na Šumavě a v Novohradských a Lužických horách. Ojediněle se můžou vlci vyskytnout téměř kdekoliv na našem území. Hlášení pocházejí z Jesenicka, Vysočiny i Olomoucka. Předpokládá se, že počet vlků na českém území v budoucnu nadále poroste a smečky se budou šířit i do dalších oblastí. 

Zobrazeno 284 krát
Naposledy upraveno: pá., 10. listopad 2023 18:49

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste