po., 8. prosinec 2014 15:53

Vojáci opuštějí Afghánistán

Kábul – Vojenské jednotky NATO a OSN 8. listopadu 2014 slavnostně ukončily svou misi v Afghánistánu. Přesně 13 let od začátku bojové mise se v afghánském hlavním městě odehrál jeden ze dvou závěrečných ceremoniálů. Ačkoliv část vojáků na místě zůstane, jejich primární úkoly už nejsou bojové.

 

Oficiálně skončí bojová mise k 31. prosinci, poté zůstane v Afghánistánu jen zlomek vojáku. Ozbrojené složky se do Afghánistánu přesunuly v reakci na teroristický útok 11. září 2001, při němž byly zbourány dvě budovy Světového obchodního centra v New Yorku, takzvaná dvojčata. V současné chvíli je zde více než 140 tisíc vojáků, od 1. ledna jich pak bude jen necelých 15 tisíc. Několik tisíc vojáků může v zemi zůstat na základě dohody NATO a Spojených států s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním. Spojené státy budou mít v Afghánistánů necelých 11 tisíc vojáků, jak však uvedl generál John F. Campbell: „Mise nyní převezme roli zaměřující se na výcvik a podporu afghánských bezpečnostních sil.“ Podle Cambella dokáží místní bezpečnostní složky zařídit klid v zemi i přes výrazné ztráty na životech.

Podle amerického prezidenta Obamy se mohou američtí vojáci nadále účastnit bojů, ale jen v případě, že bude přímo ohrožena bezpečnost amerických oddílů nebo místní vlády. Hnutí Taliban, proti němuž vojsko nejvíce zasahuje svou aktivitu v posledních měsících stále navyšuje. Zatím poslední atentát se stal právě v den oficiálního ukončení bojové mise, kdy sebevražední útočníci zaútočili na policejní stanici v jihoafghánské provincii Kandahár.

Stahování vojsk Spojených států bude pokračovat až do konce roku 2015, kdy by mělo v Afghánistánu zůstat pět tisíc vojáků

 

Zdroj fotografie a citace: ČTK

 

Zobrazeno 1564 krát
Naposledy upraveno: po., 8. prosinec 2014 16:10
Pro psaní komentářů se přihlaste