pá., 21. březen 2014 14:36

Výstava Saudkových komiksů láká návštěvníky

Roar, chňap, bang! Tyto a podobné nápisy v barevném provedení mohou kolemjdoucí spatřit v blízkosti Muzea umění v Olomouci. Probíhá tu totiž rozsáhlá výstava pod názvem Hommage ā Kája Saudek | Retrospektiva krále českého komiksu. Výstavu přijela 6. února zahájit Saudkova manželka Johana a od té doby ji navštívilo přes osm tisíc lidí.

Muzeum shromáždilo početnou sbírku děl díky spolupráci s rodinou Káji Saudka. Výstava nevznikala snadno, protože velkou část vystavovaných prací vlastní soukromí sběratelé. Proto muzeum vloni vyzvalo k součinnosti také veřejnost. Na výzvu zareagovala zhruba dvacítka sběratelů a doplnila výstavu o významné exponáty.

Největší část výstavy tvoří kreslené komiksy, například Věčný návrat (1969), Pepík Hipík (1969) nebo Lips Tullian (1972). Vůbec poprvé jsou pohromadě k vidění titulky k filmu Kdo chce zabít Jessii, dochovalo se jich pouze 18. Návštěvníci si mimo klasických komiksů mohou prohlédnout Saudkovu práci pro film, například plakáty ke snímku Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Muzeum nabízí i jeho práci pro televizi, užitou grafiku a hudební plakáty. Je možné, že obyvatele Olomouce zaujme dílo nazvané Olomoucká ulička. "Kája do Olomouce rád jezdil, několikrát vystavoval v Galerii Mona Lisa," upřesnila na vernisáži manželka Johana.

Výstava potrvá do 18. května. Do jejího konce se uskuteční mnoho doprovodných akcí. Ve středu 12. března započal cyklus přednášek pracovníků Centra pro studium komiksu ÚČL AV ČR a FF UP. Velký zájem je o komentované prohlídky. Fanoušci filmu mohou v pátek 25. dubna navštívit filmovou noc komiksu v kině Metropol. Promítat se budou filmy Alois Nebel, Avengers a 300: Bitva u Thermopyl. Nechybí ani zajímavé workshopy.

 

Zobrazeno 1392 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste