ne., 16. leden 2011 21:26

Wikipedie slaví 10. narozeniny

Populární internetová encyklopedie vznikla 15. ledna 2001. Prezentuje se jako  otevřený zdroj informací, do kterého může přispět nebo ho ovlivnit každý z nás.

Její historie sahá až do roku 1995, kdy programátor Ward Cunningham založil web s názvem WikiWikiWeb, na který mohli uživatelé volně přidávat informace. Za vznikem samotné Wikipedie, takové, jak ji známe dnes, stojí Jimmy Wales a Larry Sanger. Současně s ní založili i encyklopedii Nupedia, do které mohli přispívat pouze odborníci a která zanikla.

„Je těžké představit si, že je to již 10 let, co jsem poprvé editoval Wikipedii. Vzpomínám si na první den. Kliknul jsme na ‘Upravit’ a napsal ‘Ahoj, světe,’ a to byl začátek Wikipedie a všech věcí, co následovaly,“ říká Jimmy Walles.

Wikipedie bývá často kritizována právě za svou otevřenost a za to, že za zveřejněnými informacemi nestojí žádná vydavatelská autorita, která by garantovala jejich správnost. I přes to její popularita stále roste a vedle základní stránky existuje i množství sesterských projektů, které rovněž zastřešuje nadace Wikimedia.

Wkipedie existuje ve 255 jazykových verzích, česká mutace funguje od 3. května 2002.

 

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie

http://www.expertulpc.com/tech/what-will-wikipedia-look-like-in-another-10-years-13017649

 

Zobrazeno 2102 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste