so., 6. prosinec 2014 21:44

Windyty aneb předpověď počasí nově

Novou meteoslužbu spustil na webu Windyty.com zakladatel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič. Muž, který se narodil a žije v Praze, v roce 2012 pronikl do žebříčku časopisu Forbes mezi 10 dolarových „skoromiliardářů“. Vzhledem k tomu, že mezi jeho koníčky patří pilotování letadel a helikoptér nebo kitování, potřeboval spolehlivou a přesnou předpověď počasí. Jako majoritní vlastník Seznamu.cz a.s. najít prostředky nebylo problém. 

 

Meteoslužba, které základní data bere z družice amerického Národního oceánského a atmosférického úřadu (NOAA) a tato data doplňuje z místních meteostanic, se tak stala jednou z nejpečlivěji sestavených služeb sledování počasí nejen v České republice. Stránky se zaměřují zvláště na modely a mapy směru a síly větru, ale i na oblačnost a teplotu. 

Základní odbornou přípravou pro Lukačoviče byly výpočty z open-source projektu Earth Camerona Beccarii. Předpovědi a data jsou aktualizovány čtyřikrát denně. Uživatel si pak může vybrat z dvanácti úrovní výšky pohledu na zemský povrch. Nejvyšší možná výška grafiky simulace směru a síly větru je 13,5 kilometrů. Nejnižší pak na úrovni moře. Mapy, na jejichž podkladě služba funguje lze přiblížit až na úroveň ulic. Uživatel tak má dostupné daleko přesnější a „interaktivnější“ informace o počasí z jeho bezprostředního okolí než třeba z webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Ivo Lukačovič dále zdůrazňuje, že tento projekt je čistě nekomerční a má sloužit všem lidem jako je on, tedy milovníkům sportů, kde je potřeba znát přírodní podmínky. Odborné schopnosti programování Lukačovič nejprve ukázal na vytvoření vyhledávače Seznam.cz a následně dalších projektech.

Zdroj foto: screenshot Windyty.com

Zobrazeno 7688 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad -0001 00:09
Pro psaní komentářů se přihlaste