st., 7. duben 2010 23:45

Z plátna v konviktu se vymítal ďábel

Petr Sliž
Olomouc – ve středu 7.4.2010 se v konviktu promítal další snímek filmového klubu Pastiche Filmz, tentokrát legendární horor Vymítač ďábla.

Jako každou středu byl i tento týden v konviktu k vidění snímek filmového klubu Pastiche Filmz. Konkrétně se jednalo o pověstný horor režiséra Williama Friedkina, Vymítač ďábla (1973).

Film je ztvárněním knižní předlohy, kterou napsal William Peter Blatty (v originále The Exorcist). Kniha vyšla v roce 1971, a protože se stala bestsellerem, dala se očekávat i filmová adaptace, která na sebe opravdu nenechala dlouho čekat. Navíc scénář zpracoval sám autor knihy. Ve své době film šokoval odvážnými a naturalistickými scénami, ve kterých se objevují na tehdejší poměry emotivně velmi silné scény.

Příběh vypráví o dvanáctileté holčičce (Regan), kterou posedne zlo. Postupně se z dvanáctiletého dítěte stává ztělesnění ďábla. Vynikajícím způsobem graduje moc ďábla nad bezmocnou dívkou, která začíná ztrácet kontrolu jednak po psychické stránce, a tak lidi kolem sebe uráží vulgárními výrazy a oplzlými nabídkami. Pozadu nezůstává ani ztvárnění dívčiny fyzické stránky, která se čím dál více vzdaluje člověku a blíží se nelidské zrůdě, ďáblu. Zpočátku holčička jen nedokáže ovládat své tělo a dostává křeče, ve kterých se mimo svou vůli pere jakoby sama se sebou. Nakonec však tělo dívky ovládne ďábel úplně.

Po několika neúspěšných pokusech o léčbu, v procesu přeměny v monstrum se matka dívky obrací na kněze, kterého žádá o vymícení ďábla z těla její dcery. Tuto metodu ji poradil lékař, který nevěděl, jak by holčičce pomohl.

Film, natočený v roce 1973, je vysoce ceněn zejména díky výbornému vystižení psychiky postav, které nejsou jen akčními hrdiny a hrdinkami, jak je obvyklé dnes, ale pomocí pár odboček od hlavního děje se dozvídáme detaily jejich života a současně se nám, jakožto divákovi, přibližují. Právě těmito prvky je snímek cenný, neboť nezůstává jen u směsi krve a bolesti bez vyššího smyslu, jak tomu nezřídka bývá u dnešních filmů tohoto žánru.

Pokud patříte mezi fanoušky hororu s výbornou atmosférou a současně máte dost silný žaludek na silnější scény, je Vymítač ďábla vhodným způsobem, jak se na dvě hodiny zabavit.

Jedním z dalších snímků, které můžete v brzké době vidět je Wrestler, a to ve středu 28.4.2010 ve filmovém sále konviktu od 20:00.

více například na www.pastichefilmz.org nebo na www.csfd.cz

Zobrazeno 2453 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38
Pro psaní komentářů se přihlaste