út., 9. prosinec 2014 13:33

Za uznání nezávislé Palestiny se postavilo 700 významných Izraelců

Jeruzalém – Několik evropských parlamentů během letošního roku vyjádřilo ochotu uznat Palestinu jako samostatný stát. Mezi ně patří například Francie, Velká Británie nebo Španělsko, Švédsko už Palestinu uznalo a Belgie se hodlá jejich příklad následovat. Mezi izraelským obyvatelstvem panují různé názory na situace, ovšem část jich je přesvědčena, že na tomto území musí být státy dva. Nyní se na stranu Palestiny oficiálně přidalo také 700 známých Izraelců z řad spisovatelů, politiků a vědců a minulý týden se obrátili na evropský parlament s žádostí o uznání samostatného státu Palestiny.

 

Dlouho nechávala Evropa situaci v Izraeli na starost Spojeným státům – hlavnímu spojenci Izraele. Ted však čím dál víc Evropských metropolí projevuje v problematice zájem a dokonce vystupují pro uznání Palestiny v hranicích z roku 1967, tedy právo Palestiny na území Pásma Gazy, západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma. Tato situace se přirozeně příliš nelíbí Tel Avivu ani Washingtonu.

Není však jasné, jestli Evropa jedná v zájmu Palestiny, nebo jen v zájmu vlastním. V řadě evropských zemí, například ve Švédsku, Dánsku a hlavně Francii je velmi početná muslimská menšina. Ta vážně ovlivňuje výsledky národních voleb. Vládnoucím stranám tak může jít pouze o hlasy arabských obyvatel, které by mohly ztratit v případě, kdyby se veřejně postavily na stranu Izraele.

Zahraniční politika Baracka Obamy v poslední době také k Izraeli zlhostejněla, k čemuž pravděpodobně přispěly složité vztahy Obamy s izraelským premiérem Benjaminem Netanjuhaem. V arabském světě je řešení Izraelsko-palestinského konfliktu hlavním problémem a Evropa má bezesporu také mnoho problémů díky situaci na východě, do které ji zatáhl Washington. Je tak možné, že se problémy v Palestině po dlouhé době nějakým směrem posunou.

 

Zdroj fotografie: ceskenoviny.cz

Zobrazeno 1185 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 22:53
Pro psaní komentářů se přihlaste