po., 23. březen 2015 14:12

Západ by měl zvážit dodávky zbraní Ukrajině

 Brusel – Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove uvedl na zasedání v Bruselu, že by západ měl zvážit dodávky zbraní Ukrajině. Ty by měly sloužit k efektivnější obraně proti ofenzivě separatistů.

Dodávka zbraní Ukrajině má být reakcí na údajné dodávky ruských zbraní povstalcům a neustálé ruské zásahy do konfliktu. „Jsme svědky toho, že se proti Ukrajině používají diplomatické, informační, vojenské i ekonomické prostředky. A tak si myslím, že Západ by měl v reakci na to zvážit všechny prostředky," uvedl Breedlove.

Dodávkou zbraní však může dojít k destabilizaci situace na Ukrajině. Tuto informaci potvrdil sám Breedlove. „Nic nedělat může být také destabilizující,“ dodal vzápětí. Podotkl, že nejnovější informace NATO o dění na východě Ukrajiny ukazují velmi znepokojivý vývoj. Neopomněl sdělit svou obavu z porušování příměří dosažených v Minsku, o čemž podle něj svědčí právě dodávky zbraní z Ruska. „Nadále vidíme, že přes zcela prostupnou hranici procházejí znepokojivé prvky vzdušné obrany, stejně jako zásoby a vybavení. Jsou tu tedy obavy, zda je Minsk dodržován nebo ne," řekl vrchní velitel.

Už téměř rok trvající konflikt si vyžádal množství obětí, mezi nimiž nechybí ani civilní obyvatelstvo. I přes dohodnuté příměří dochází k neustálým potyčkám mezi povstalci a ukrajinskou armádou. Západ obviňuje Rusko z dodávek zbraní a materiálu separatistům. Moskva však jakákoliv podobná prohlášení popírá.

Breedlove se pro dodávky zbraní Ukrajině vyslovil už dříve. Americká vláda však zatím o dodávkách neuvažuje. Proti vyslání zbraní na Ukrajinu jsou také čeští politici. Ministr zahraničí ČR Lubomír Zaorálek označil podobné úvahy za „hru s ohněm“. Zdrženlivě pak komentoval Breedloveův citát také ministr obrany Martin Stropnický. „Spíš bych si to dovolil interpretovat jako součást nějaké verbální taktiky, protože nikdy se na ministerských setkáních v alianci, ve smyslu setkání ministrů obrany členských zemí, tato varianta vážně neposuzovala, protože se považuje za kontraproduktivní," dodal.

zdroj: ČTK

foto: Oliver Hoslet / EPA

Zobrazeno 1276 krát
Naposledy upraveno: pá., 3. duben 2015 23:17
Pro psaní komentářů se přihlaste