po., 13. duben 2015 21:46

Zemřel Günter Grass, laureát Nobelovy ceny za literaturu

Berlín – Nositel Nobelovy ceny za literaturu a čestný obyvatel Gdaňsku, Günter Grass, nežije. Zemřel v pondělí 13. dubna v německém Lübecku ve věku 87 let. Tuto událost oznámilo nakladatelství Steidl, které od počátku 90. let vydává jeho díla. Spisovatele nejvíce proslavil román Plechový bubínek, který popisuje nacismus a válku v maloměstském prostředí.

Günter Grass se narodil 16. října 1927 v Gdaňsku, který byl tehdy ještě součástí Německa. Celé své dětství strávil právě tam a zasadil zde i děje svých románů. Mezinárodní věhlas mu přinesla tzv. gdaňská trilogie: Plechový bubínek, Kočka a myš a Psí roky. Právě jeho románovou prvotinu, Plechový bubínek, která mísí prvky surrealismu a existencialismu, mu zajistila celosvětovou známost. Grass se zařadil mezi německé poválečné autory, kteří kritizovali nacismus a popisovali obtížnou poválečnou obnovu země. Společně s Heinrichem Böllem jej literární kritika označila za nejvýznamnějšího poválečného autora. V roce 1999 mu Nobelův výbor udělil ocenění za přínos světové literatuře.

Narodil se do obchodnické rodiny. Jeho matka byla katolička polsko-kašubského původu a otec německý protestant. Celá rodina v Gdaňsku provozovala malý koloniál. V mládí podlehl nacistické propagandě a nechal se naverbovat do německé armády. Působil u protiletadlového dělostřelectva a v roce 1944 jej coby sedmnáctiletého převeleli k Waffen-SS. Na konci války utrpěl zranění a byl převezen do Mariánských Lázní, kde jej zajala americká armáda. Po válce se živil fyzickou prací, studoval sochařství a do úspěchu Plechového bubínku vydával pouze menší prozaická díla a básně.  Vystavoval také plastiky a grafiky.

Od 60. let se výrazně politicky angažoval. Zapojil se do činnosti Německé Sociálnědemokratické strany (SDP) a kritizoval poměry za železnou oponou a po revoluci v roce 1989 i německou politickou scénu. Pro řadu Němců představoval něco jako „živé svědomí“ Německa, neboť neustále připomínal existenci nacistické minulosti. Proto jeho autobiografie z roku 2006 Při loupání cibule, ve které přiznal své členství v SS, způsobila mimořádné pozdvižení. Tento věčně moralizující autor si tak vysloužil ostrou kritiku. V posledních letech na sebe upozorňoval svými lehce kontroverzními názory. Například v roce 2012 ve své básni v próze označil Izrael a jeho jaderné zbraně za hrozbu světovému míru. Kritici tuto báseň označili za nenávistnou a antisemitskou. Izraelská vláda dokonce zakázala Grassovi vstup do země. Přesto jeho dílo už navždy zůstane neoddílnou součástí světové literatury

 

Zdroj: http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/zemrel-nositel-nobelovy-ceny-za-literaturu-gunter-grass/1203984

Zdroj fotografie: http://i3.cn.cz/1333644017_201204050244_PRG_1.jpg

 

Zobrazeno 1808 krát
Naposledy upraveno: so., 18. duben 2015 20:14
Pro psaní komentářů se přihlaste