út., 9. prosinec 2014 00:41

Zemřel slavný krotitel Karel Berousek

Praha - V neděli zemřel slavný krotitel medvědů a drezér Karel Berousek. K úmrtí došlo v důsledku dlouhodobých zdravotních komplikací.

 

Karel Berousek, který dokázal ohromit celé generace diváků, účinkoval v cirkuse i na filmovém plátně. Jeho slavní medvědi se objevili v komedii s Oldřichem Lipským Šest medvědů s cibulkou z roku 1972, právě v ní prý Berousek zaskakoval v pár scénách za Lubomíra Lipského. Rovněž s nimi procestoval svět, byl v Japonsku a Americe.

Naposledy působil v cirkusu Sultán, v roce 2009 se rozhodlo, že tento cirkus nesmí už jméno Berousek používat v názvu. Spor mezi dvěma částmi rodu o používání rodinné cirkusové značky skončil dohodou. Sám slavný krotitel tvrdil, že jde o snahu Jiřího Berouska vzít mu jméno.

Berouskovic rodina se věnuje cirkuse už po sedmou generací. Původně klan kočovných umělců byl v 19. století založený loutkohercem a žonglérem Janem Berouskem. Jeho syn Ignác, který se věnoval především drezuře exotických zvířat, pak na něj dále navázal jako vlastník cirkusu. Právě v drezuře, které se celoživotně věnoval, zastával Karel berousek vždy humánní chování, které spojoval s libými pocity.

O datu posledního rozloučení informoval v pondělí  Ladislav Knos, bývalý ředitel cirkusů Humberto, Praga a dalších kolektivů. Bude probíhat v úterý 9. prosince od 12 hodin v Horních Počernicích.

"Očekávám, že tam přijde hodně lidí z rodiny. Přijedou až z Ameriky, z Německa, ze Španělska, z Belgie… Prostě celá otcova rodina a veškeří blízcí. Myslím si, že tam budou hlavně lidé z cirkusového prostředí," uvedl syn Erik Berousek. (ps)

Zobrazeno 2201 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. duben 2015 00:01
Pro psaní komentářů se přihlaste