pá., 13. březen 2015 13:38

Zemřel Terry Pratchett

Tvůrce fantasy světa Úžasná Zeměplocha zemřel ve čtvrtek 12. března ve svém domě v Anglii. Lékaři Pratchettovi už před osmi lety diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. S vážnou nemocí  spisovatel bojoval až do svých šestašedesáti let.

Terry Pratchett byl dramatikem, filmovým scénáristou a autorem více než sedmdesáti knih. Nejvíce se proslavil svými fantasy-satirickými příběhy ze Zeměplochy, kterých během svého života vydal čtyřicet. Knihy sledovaly především osudy čaroděje Mrakoplaše, kapitána noční hlídky Eliána, nebo trojice čarodějnic Magráty Česnekové, Stařenky Oggové a Bábi Zlopočasné. Kvalitně zpracované literární kousky oslovily nejednoho čtenáře tím, jak dokonale v nich jejich autor popisuje placatý svět umístěný na hřbetech čtyř slonů stojících na krunýři vesmírné želvy, která pluje neznámo kam.

První povídka vyšla Pratchettovi už v jeho třinácti letech v časopise Science fantasy. První kniha následovala o deset let později. Kobercové, jak se spisovatelův debut jmenuje, nemají se Zeměplochou, kromě autorova břitkého humoru nic společného. Dílo, které Pratchettovi zajistilo nesmrtelnost, vzniklo až o dalších deset let později.  Zajímavostí je, že díky svému názvu byla kniha představena v oddělení koberců v londýnském obchodním domě Heal´s.

V posledních letech byl boj s nemocí pro britského spisovatele natolik vyčerpávající, že začal v Británii prosazovat právo na euthanasii. Po odhalení  nemoci v roce 2007 Pratchett sepsal ještě dvě knihy. V posledních letech svého života už kvůli vážnému stavu psát nemohl, a tak knihy tvořil pomocí záznamníku hlasu a počítačového programu, který jeho myšlenky zapisoval.

V roce 1998 získal Pratchett Řád britského impéria za službu literatuře a v roce 2009 obdržel rytířský titul od britské královny Alžběty II.

 

Zobrazeno 1913 krát
Naposledy upraveno: čt., 26. březen 2015 12:54
Pro psaní komentářů se přihlaste