st., 23. březen 2022 12:09

Zisk malého křišťálového glóbu a konečné umístění v elitní desítce Světového poháru, takhle si Markéta Davidová sezonu nepředstavovala

Markéta Davidová Markéta Davidová Zdroj: Instagram - česky.biatlon official
Nejlepší z českých biatlonistek Markéta Davidová ani letos své fanoušky nezklamala. Hned v prvním závodě sezony ve Švédsku získala zlato a odstartovala tak svou druhou olympijskou sezonu ve Světovém poháru. Konečný díl Světového poháru se konal v norském Oslu, kde Davidová převzala malý křišťálový glóbus za vytrvalostní závod a podařilo se jí to, co z krajanek naposledy dokázala Gabriela Soukalová v roce 2014.

O zisku malého křišťálového glóbu věděla česká reprezentantka už téměř dva měsíce, jenže křišťálová ocenění se tradičně předávají až na konci sezony, takže si musela Davidová počkat do Osla, kde se konal závěrečný díl Světového poháru. K zisku glóbu za vytrvalostní závod stačilo Davidové listopadové vítězství v Östersudnu a šesté místo v Anterselvě, kde se konal druhý a zároveň poslední vytrvalostí závod, který se započítával do bodování Světového poháru. 

„Je to super. Jsem fakt ráda. I když se letos dával glóbus jen za dva závody, jsem na sebe pyšná, že jsem to zvládla,“ poznamenala Davidová. 

Poslední malý křišťálový glób za vytrvalostní závod pro českou reprezentaci získala Gabriela Soukalová v roce 2014. Bývalá reprezentantka ale nezůstala pouze u zisku jednoho glóbu a později přidala do své sbírky ještě dalších pět triumfů v disciplínách. A v roce 2016 se jí podařilo získat to nejcennější, a to celkové vítězství ve Světovém poháru. 

Davidová končí letošní sezonu v elitní desítce Světového poháru, a to konkrétně na desátém místě. Česká jednička by si ale přála více než jedno pódiové umístění, kterého dosáhla hned v úvodním závodě ve Švédsku. Na ZOH Davidová zaznamenala čtvrté a šesté místo a vždy ji o medaili připravila jedna netrefená rána. 

Jessica Jíslová zaznamenala největší zlepšení z českých reprezentantek. V pořadí hodnocení Světového poháru končí na sedmnáctém místě. „Jsem ráda, za konstantní bodový přínos v této sezoně. Snad jsem konečně našla svůj biatlonový klid,“ poznamenala Jíslová. 

Zobrazeno 686 krát
Naposledy upraveno: st., 23. březen 2022 20:57

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste