ne., 13. březen 2016 11:58

DOKUMENTARISTKA bude přednášet O ŽIVOTĚ VE VÁLCE S ISLÁMSKÝM STÁTEM

Olomouc - Fotoreportérka a dokumentaristka Jarmila Štuková již několik let píše pro Mladou Frontu, Reflex a točí pro Českou televizi. Fotografovala na Kubě, v Etiopii nebo v Iráku. Za snímky po zemětřesení na Haiti získala první místo za reportáž v prestižní soutěži CZECH PRESS PHOTO. Ve čtvrtek 17.3. v 19.00 se v Divadle na Šantovce podělí o své zážitky ze zatím poslední zahraniční cesty – do zemí zmítaných válkou s tzv. Islámským státem. 

Na přelomu května a června 2015 odjela Jarmila Štuková se svou kolegyní Lenkou Klicperovou, šéfredaktorkou časopisu Lidé a Země v rámci projektu Archa pomoci do Iráku a Sýrie, zemí, které už více než rok a půl sužují boje s Islámským státem. Štuková pracuje více než deset let převážně v rozvojových zemích zmítaných chudobou či válkou. A právě do Iráku se poslední léta vrací opakovaně, minulý rok už popáté, aby mapovala rozsah současné humanitární katastrofy související s válečným konfliktem a dalšími aktivitami Islámského státu. Při poslední cestě navštívila například města Mosul, Kirkúk a Sindžár, známé velkým masakrem Jezídů, kde se tak ocitla jen padesát metrů od džihádistů z Islámského státu. Navštívila mnoho uprchlických táborů, kde žijí zoufalí lidé, kteří přišli o svůj domov. Beseda s ukázkou fotografií přinese průřez autorčinou prací. K vidění budou jak fotky z uprchlických táborů, tak i z frontových linií.

Humanitární projekt Archa má pomoci přiblížit Čechům tíživé životní podmínky lidí v uprchlických táborech Blízkého východu a umožnit veřejnosti, aby se aktivně se zapojila do pomoci. Na projektu se podílí Charita ČR a Český rozhlas a jeho prostřednictvím se zatím podařilo vybrat přes 470 tisíc korun.

Zobrazeno 2155 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:14
Pro psaní komentářů se přihlaste