út., 9. prosinec 2014 14:45

Zveřejnění zprávy o CIA má odhalit tvrdé praktiky z výslechů

Washington – Senátní zpráva o průběhu mnoha vyšetřování špionážní americké služby CIA má odhalit drsné praktiky, které byly prováděny za vlády George Bushe. V dokumentu se prý objeví podrobná fakta o mučení nebo sexuálních praktikách při výsleších. O obsahu napjatě očekávané zprávy informovala agentura Reuters s odvoláním na zasvěcené zdroje. Washington se nyní obává možných protestních reakcí.

 Demokraté ze zpravodajského výboru senátu USA se chystají zveřejnit téměř pětisetstránkové shrnutí výpovědí zajatých radikálů, které CIA prošetřovala po 11. září 2001 na základě zákonu vydaného tehdejším prezidentem Georgem Bushem. Dokument by měl zveřejňovat nelidské vyslýchací metody, jako vyhrožování smrtí elektrickou vrtačkou, hrozba popravou nebo sexuální nátlak pomocí násady od koštěte.

 Americké ministerstvo sice v té době povolovalo při výslechu odepírání spánku, tyto praktiky však podle informovaných zdrojů byly pod patřičným dohledem. Jednoznačně jsou v rozporu s tehdejším ustanovením.

Senátoři tvrdí, že tyto formy výslechu nepřinášely zpravodajsky cenné informace, které by nebyly možné získat jinými nedonucovacími prostředky. S tímto názorem podle Reuters nesouhlasí zpravodajské služby a experti na boj proti terorismu, kteří tvrdí, že výslechy znamenaly zásadní průlomy v tehdejších případech.

Některé body programu už George Bush zrušil před odchodem z prezidentské pozice. Jeho nástupník Barrack Obama pak definitivně zakázal celý program „zesílených výslechových metod“, který byl podle kritiků čistým mučením.

 Americká vláda i tajné služby si uvědomují, že možné odhalení takovýchto faktů by mohlo vyvolat protesty, proto dnes úřady zesílily ostrahu u Bílého domu i kolem všech amerických zařízení po celém světě. Pochybné donucovací metody nebyly nutné, bez ohledu na to, zda přinesly užitečné informace," nechal se slyšet Obama. Republikáni tvrdí, že takové zveřejnění je bezohledné a nezodpovědné.

 

Zdroj obrázku: ČTK

Zobrazeno 1519 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 16:15
Pro psaní komentářů se přihlaste