Vytisknout tuto stránku
po., 31. říjen 2016 15:33

Haruki Murakami získal literární Cenu Hanse Christiana Andersena

Haruki Murakami Haruki Murakami Zdroj: Facebooková stránka Haruki Murakami
Odense, Dánsko - Haruki Murakami, momentálně nejprodávanější japonský autor, obdržel v neděli 30. října literární Cenou Hanse Christiana Andersena. Předávání proběhlo v dánském Odensu, rodném městě slavného pohádkáře a cenu Murakamimu předala sama dánská korunní princezna Mary. Spolu s oceněním spisovatel obdržel v přepočtu 1 816 000 korun. Haruki Murakami pronesl proslov v anglickém znění, ve kterém vyzýval lidi, aby se učili žít společně se svými "stíny".

Sedmašedesátiletý Murakami započal svou spisovatelskou kariéru, když si se svou ženou ještě při studiích otevřel jazzový bar "Peter Cat". Jeho proslov byl pronesen v abstraktní rovině, japonská média ho ale údajně interpretovala na současnou situaci Evropy čelící uprchlíkům a její odezvě. "Stejně jako všichni lidé, tak i každá společnost a národ mají své stíny. Jestli nesou světlé stránky, stejně tak si sebou ponesou i temné," pronesl autor podle překladu proslovu na stránkách www.asahi.com. "Nezáleží na tom, jak vysoké zdi postavíme, abychom udrželi vetřelce venku, nezáleží na tom, jak přísně vyloučíme outsidery, ani na tom, jak moc přepíšeme historii, aby nám vyhovovala. Stejně nakonec ublížíme sami sobě," dodává Murakami.

Literární cena Hanse Christiana Andersena je považovaná za neprestižnější mezinárodní ocenění. Uděluje ji International Board on Books for Young People, a to v kategoriích spisovatelů a ilustrátorů. Vyhlášení probíhá každý sudý rok a zlatou medaili předává dánská královna. Mimo jiné ji obdrželi i J. K. Rowlingová a Salman Rushdie.

Sedmašedesátiletý Murakami započal svou spisovatelskou kariéru, když si se svou ženou ještě při studiích otevřel jazzový bar Peter Cat. Jeho nejnovější kniha vyšla v českém překladu letos v dubnu a nese název Hon na ovci. Sám autor o ní tvrdí, že v ní jako první našel svůj hlas.

 

Zobrazeno 2545 krát
Naposledy upraveno: út., 1. listopad 2016 16:22
Sára Davídková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste