Vytisknout tuto stránku
pá., 9. prosinec 2022 16:13

Na Palubě palubě prvního civilního letu kolem Měsíce bude český umělec Yemi A.D.

Yemi míří k Měsíci Yemi míří k Měsíci Zdroj: dearMoon
Japonsko - Japonský módní magnát Yusaku Maezawa koupil všechna místa v raketě SpaceX, která nabídl umělcům z celého světa. Na palubu se dostal i rodák z Liberce. Mise dearMoon by se měla uskutečnit asi za dva roky.

Posádka vesmírné rakety vyvíjené společností SpaceX Elona Muska bude plná kreativních lidí. Japonský miliardář, módní magnát Yusaku Maezawa odkoupil všechna místa ve vesmírné lodi a nabídl je na svých webových stránkách dearMoon minulý rok umělcům, kteří by účast v této vesmírné misi mohli zúročit, prostřednictvím své tvorby předat dál lidstvu a napomoct svou tvorbou rozvoji společnosti. Přihlásilo se přes jeden milion lidí z více než 249 zemí a regionů.

Do finálního výběru se dostal i český tanečník, choerograf a sociální inovátor Yemi A.D. V minulosti spolupracoval například s Kayne Westem a zahrál si v několika filmech. Témata dotýkajících se Vesmíru, pohybu, překračování hranic planety Země, svoboda člověka a snaha probudit kreativitu, jsou mu blízká. „Odpojit se od gravitace v té obrovské raketě, kde máte opravdový prostor k pohybu, mi umožní pracovat na něčem mnohem větším, než je pouhá choerografie,“ prohlašuje ve svém medailonku na youtubovém kanále dearMoon.

„Členové posádky jsou pro mě jako skupina superhrdinů. Myslím, že jsou to velmi silné a mocné osobnosti a já se opravdu těším na to, co společnými silami vytvoříme,“ popisuje ostatní pasažéry Yemi A.D. Na palubě s Yemim a Maeyzawou by měli být také youtuber Tim Dodd, americký hudebník Steve Aoki, indický herec Den Joshi, fotografka Rhihannon Adam, dokumentarista Brendan Hall a jihokorejský rapper Choi Seung Hyun.

„Yusaku se rozhodl, že tam vezme osm umělců, protože si řekl, co by se stalo, kdyby da Vinci viděl seshora tu modrou planetu, co by asi pak tvořil? Protože se říká, že když vyletíte do vesmíru a vidíte Zemi, tak vás ovládne pocit, že nejsme oddělitelní, že tam nejsou žádné hranice, že jsme všichni na té kuličce, co letí vesmírem. On si od toho slibuje, že ti umělci pak budou tvořit věci, které budou nějakým způsobem posouvat společnost tím správným směrem,“ řekl Yemi A.D. pro Super.cz před časem.

Zobrazeno 382 krát
Naposledy upraveno: pá., 9. prosinec 2022 19:43
Klára Škařupová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste