Vytisknout tuto stránku
po., 21. březen 2022 00:07

Olomouc hostila finále Českého poháru dorostu v kuželkách. Slaví Chýnov a Vrchlabí

Vítězové celkového pořadí Českého poháru dorostu Ondřej Stránský a Thea Petrů Vítězové celkového pořadí Českého poháru dorostu Ondřej Stránský a Thea Petrů Zdroj: Jaroslav Zahrádka
Olomouc – Na olomoucké kuželně se minulou neděli odehrála nejprestižnější mládežnická kuželkářská akce, když 8. ročník Českého poháru dorostu v kuželkách poznal své vítěze. Na základě šesti předchozích turnajů, ze kterých se započítávaly danému hráči vždy čtyři nejlepší výsledky, se zde představilo 16 nejlepších dorostenců a stejný počet dorostenek.

Týden po finále všech kategorií žáků viděla největší kuželkářská hala v republice i finále dorostu (od 15 do 18 let). Po dvou posledních nedokončených ročnících z důvodu pandemie bylo natěšení na „Den D“ na všech účastnících patrné.

V chlapecké kategorii byl hlavní favorit jasný. Ondřej Stránský (SKK Vrchlabí) oplýval v posledních týdnech skvělou formou a vstupoval do finále s prakticky nedostižným náskokem 35 bodů na druhého Davida Holého (České Velenice), respektive 36 bodů třetího Adama Mísaře (Česká Třebová). Situace mezi dívkami ovšem slibovala pořádné drama. První Nikola Tobolová (Sokol Sedlnice) měla stejně bodů jako druhá Veronika Kábrtová (SKK Náchod). A předpokládal se tuhý boj i o třetí místo. Thea Petrů (Sokol Chýnov) vstupovala do finále se ztrátou pouhých pěti bodů na bronzovou příčku Petry Mertlové (Nová Bystřice).

Diváci vytvořili vynikající atmosféru, která byla při hře závěrečné osmičky místy až elektrizující. Nejvíce byl rozhodně slyšet kotel podporující záhořanské hráče Tomáše Bendu a Radka Kutila, kterým místní osmidráha opravdu sedla. Právě Kutil nakonec trochu překvapivě po výborném výkonu zaznamenal nejlepší nához dne 594 poražených kuželek a mohl slavit zcela zasloužené vítězství, navíc si připsal mimo jiné také nejlepší třicítku (166). Celkově skončil pátý. Benda mu zdatně sekundoval, jelikož stáhl čtrnáctibodovou ztrátu na pódium celkového pořadí a za svůj výkon 559 si odvezl navíc finálový bronz, když o 4 kolky překonal Stránského, jenž dalším dobrým výkonem pouze potvrdil, že pohár za celkové vítězství je ve správných rukou. Hned dvě stříbra si odvezl z Olomouce Adam Mísař (568). V souboji o celkové druhé místo nedal od začátku nikomu žádnou šanci a vypadalo to, že bude jediný, kdo by reálně mohl ohrozit Kutila. Nakonec mu k tomu ale scházelo 26 kuželek.

Nástrahy olomouckých drah, jež nepatří mezi nejjednodušší, dělaly problémy rozhodně více dívkám než chlapcům. Navíc je srážely v některých případech často zbytečné nepřesnosti. Od prvních hodů ale bojovaly o každou kuželku a bylo vidět, jak chce na hracích plánech nechat každá úplně všechno. Hned v první rundě zahrála velmi dobře Natálie Trochtová (Zlín) a kvalitním výkonem, když porazila 566 kuželek, nasadila laťku vysoko. Dlouho se k ní blížila výborně hrající Nela Šuterová (SKK Podbořany), ale na konci se počítadlo u jejího jména zastavilo na čísle 561. Čekalo se, co předvede zbývající čtveřice Tobolová, Kábrtová, Mertlová a Petrů. První tři jmenované se celkem trápily a nenašly na dráhy účinný recept, jenže Petrů každým hodem postupně dotahovala náskok svých soupeřek, až ho celý stáhla a díky vynikajícím 571 kuželkám se dostala na první místo nejen olomouckého finále, ale dokonce i celého pohárového hodnocení!

Nyní se již můžeme těšit na koncovky všech dlouhodobých ligových soutěží. Další ročník Českého poháru dorostu se opět rozjede na podzim.

Zobrazeno 1084 krát
Naposledy upraveno: po., 21. březen 2022 21:40
Jaroslav Zahrádka

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste