Vytisknout tuto stránku
pá., 17. červen 2022 17:10

Po dlouhé pandemické pauze se festival Uprising konečně vrací do Bratislavy. Na co se mohou účastnící těšit?

Dub Inc, Uprising 2019 Dub Inc, Uprising 2019 Zdroj: Tomáš Kuša
Slovensko - Naposledy se festival Uprising konal v plné kapacitě v srpnu 2019. Poté epidemie koronaviru zmrazila dva ročníky festivalu. Nyní se vrací do Bratislavy a oslaví tak 15. narozeniny bez jakýchkoliv omezení.

Ke konci léta, 26.-27. srpna , se v Bratislavě po dvou letech pandemických opatření uskuteční hudební festival Uprising. Oslaví tak své patnácté narozeniny na svém typickém místě na Zlatých Pieskoch. Tento festival se pomalu stává ikonou střední Evropy. Nabitý program, specifická atmosféra i zázemí s koupáním dělají z této akce jednu z nejdůležitějších událostí ze světa reggae a hiphopu, které v létě můžete navštívit.

Letos se můžete těšit na účastníky jako jsou Morgan Heritage - raggea, Dubioza Kolektiv - raggea a rock, DJ fresh - elektronická hudba a rock, Dub FX - dubstep a mnoho dalších. Samozřejmě se festival nemůže obejít bez nejúspěšnější slovenské reggae skupiny Medial Banana, která je čestným hostem už někol let. Uprising Festival svým názvem (z anglického překladu povstání) a termínem připomíná významnou událost ve slovenských dějinách, a to Slovenské národní povstání.

„Pestrý ´multikulturní´ výběr jídel, množství doprovodného programu a aktivit, či příjemnéoddychové zóny, kde se dá jen tak posedět anebo si zacvičit, jou dnes návštevníky považované za samozřejmost. Návrat o 4-5 let nazpět by ukázal, jak se Uprising v posledních letech změnil k lepšímu,“ uvedl Patrik Marflák ve své reportáži o Uprisingu 2019 na stránkách Hudba.sk.

Uprising se pro Slovensko a okolí stal součástí leta. Založen byl v roce 2008 a rozrostl se na největší středoevropský festival zaměřený na reggae. Podařilo se mu zařadit mezi top 40 evropských festivalů a každoročně si získává přízeň více a více fanoušků. Během dvou dní se na čtyřech festivalových stagí vystřídá několik žánrů jako například reggae, které je hlavním tématem festivalu. Nebude chybět ani dancehall, ska, lation také dub, dubstep, ragga jungle a dnb.

Zároveň tento letní festival není pouze o hudbě. Pro návštěvníky jsou připraveny doprovodné akce, které zabaví děti i dospělé. Soutěživí návštěvníci se mohou zapojit do různých sportovních turnajů. Pro tanečníky a nadšence jamajské lukruty, bude v areálu probíhat dancehallový workshop. To znamená, že se můžete zůčastnit kurzu, kde bude možnost se těmto tancům přiučit a ocitnout se tak ve středu jamajské energie.  Navštívit bude možno také Healing area s celodenními aktivitami jako je například jóga, meditace nebo také sound healing - nebo také v překladu léčení zvukem. Jedná se o metodu, která využívá terapeutických zvuků a síly našeho záměru k tomu, aby nám pomohla s odbouráním bloků, harmonizací a obnovou sebe-léčebného procesu, který je naší přirozenou součástí. Nebudou chybět diskuse na téma festivalu, přednášky, stand-upy či kreativní workshopy a promítání krátkých tematických filmů ohledně historie Jamajky i festivalu. Exotické jídlo a pouliční umění je samozřejmostí. Velkou příjemnou výhodou Zlatých Pieskoch je přírodní koupaliště, u kterého si můžete vypůjčit například člun, vodní kolo nebo wakeboardový vlek.

 

Zobrazeno 748 krát
Naposledy upraveno: po., 18. červenec 2022 11:47
Agnesa Kiszková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste